Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VRAŽDA KUCIAKA Na súde vypovedal znalec: Po dlhom čase sa ukázala aj Zsuzsová! Témou bola opäť Threema

Hlavné pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka Zobraziť galériu (2)
Hlavné pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA/PEZINOK - Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračuje v stredu proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v kauze prípravy vrážd prokurátorov. Na programe je okrem čítania listín aj výsluch znalca z odvetvia kriminalistickej informatiky Dušana Mikulaja. Potvrdila to hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

Mikulaj vypovedal pred súdom aj v minulosti, hovoril o extrakcii dát zo šifrovanej aplikácie Threema, ktorá je jedným z dôkazov obžaloby. Vypovedal, že ak by boli dáta v aplikácii menené a dopĺňané, tak ako to tvrdila obhajoba, bola by o tom stopa. Tú tam Mikulaj nenašiel. Okrem toho sa v minulosti vyjadroval aj k správam telekomunikačných operátorov, na základe ktorých bol vyskladaný pohyb obžalovaných v čase pred, počas a po vražde novinára.

Na pojednávaní sa po dlhom čase objavila aj Alena Zsuzsová. Tá väčšinou žiada o pojednávanie v jej neprítomnosti, rovnako ako ďalší obžalovaní. 

Archívne VIDEO

Tomáš Szabó ľutuje vraždu Kuciaka, rodinám sa chystá ospravedlniť (Zdroj: Topky/Maarty)

V prípade Kuciakovej vraždy z februára 2018 súd rozhoduje o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil v máji 2021 prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody, Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelia obžalobe štyri osoby - Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan Kracina a Darko Dragić. Tomáš Szabó bol vylúčený na samostatné konanie, súd ho uznal za vinného. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť od Mariana Kočnera podľa obžaloby na jeseň 2017. V prípade Šufliarskeho približne o rok neskôr.
 

Viac o téme: Súd Kauza KuciakVražda Jana KuciakaVýsluch znalcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu