Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Robert Fico vyhlásil, že Slovensko je v neakceptovateľnom stave: Vyzýva na účasť v referende

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Stav, v akom sa Slovensko nachádza, je neakceptovateľný. Vyhlásil to líder Smeru-SD Robert Fico na štvrtkovej tlačovej konferencii a vyzval na účasť na referende, ktoré sa má konať 21. januára v súvislosti so zmenou Ústavy SR a predčasnými voľbami. Poukázal na to, že vláde SR bola vyslovená nedôvera a nemáme možnosť predčasných volieb, hovorí o chaose v krajine.

Video: Tlačová beseda predstaviteľov strany SMER - SD na tému: Zmena sama nepríde - výzva k referendu

Tlačová beseda predstaviteľov strany SMER - SD na tému: Zmena sama nepríde - výzva k referendu (Zdroj: Facebook/Smer-SD)

"Referendum je slovenské, legitímne, nevyhnutne dôležité pre fungovanie štátu, pretože zakladá pravidlá pre všetky ďalšie vlády, ktoré prídu po nasledujúcich parlamentných voľbách," tvrdí Fico. Podotkol, že sme jediná krajina v okolí, ktorá nemôže vyvolať predčasné voľby. Poukázal pritom na aktuálnu politickú situáciu. Tvrdí, že do aktuálnej situácie dostala Slovensko prezidentka tým, že zmarila predchádzajúce referendum, obrátila sa na Ústavný súd SR a vyvolala stav, keď bez zmeny ústavy nemožno realizovať predčasné voľby. Fico tvrdí, že predčasné voľby nechce ani prezidentka, ani "rozpadnutá vládna koalícia".

Archívne VIDEO

TK predsedu strany Smer-SD Roberta Fica: Referendum môže mať životný význam (Zdroj: Facebook/ SMER SD)

Všetci sa podľa neho spoliehajú na to, že referendum nebude úspešné a že sa zmena ústavy v Národnej rade (NR) SR neprijme. Poznamenal, že koalícia zrejme potrebuje rok do riadnych volieb, aby dokončila rozbehnuté biznisy a zatváranie opozície. "Ak referendum nebude úspešné, budeme vystavení zmätkom až do roku 2024," tvrdí. Odmieta argumenty, že referendum je straníckou agendou Smeru-SD. Vyčíta prezidentke i ďalším predstaviteľom krajiny, že nevyzývajú na účasť v ňom. "Naše referendum, spoločné, slovenské, je legitímne referendum. To nie je ideologická téma, ktorá by sa týkala programu strany Smer-SD," tvrdí. Považuje ho za dôležité aj preto, lebo hovorí o možnosti vyvolať predčasné voľby 76, a nie 90 hlasmi poslancov.

Viac o téme: ReferendumúčasťRobert FicoSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu