Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Bratislava privítala nový rok veľkolepým ohňostrojom z hradu: Takto oslavovala 30. výročie osamostatnenia Slovenska

Novoročný ohňostroj v Bratislave bol naozaj veľkolepý Zobraziť galériu (3)
Novoročný ohňostroj v Bratislave bol naozaj veľkolepý (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Veľkolepé polnočné ohňostroje s príchodom nového roka organizovali na Slovensku iba tri krajské mestá – Bratislava, Prešov a Košice. Pozrite sa, ako vyzeral ten v hlavnom meste!

Novoročný ohňostroj v Bratislave pri príležitosti 30. výročia osamostatnenia (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Predchádzajúce dva roky veľké silvestrovské oslavy s tradičným ohňostrojom v centre mesta  pre pandemickú situáciu chýbali. Tento rok bolo ale všetko úplne inak. Obyvatelia a návštevníci hlavného mesta sledovali veľkolepý ohňostroj odpalovaný z Bratislavského hradu, ktorý trval 13 minút. Zabezpečoval ho Úrad vlády, keďže na Nový rok si Slovensko pripomína 30. výročie svojej samostatnosti.

Galéria: Bratislavský ohňostroj pri príležitosti 30. výročia osamostatnenia

Bratislavčania nový rok vítali v centre mesta na Hviezdoslavovom námestí. Záverečné minúty roka 2022 odrátavali spoločne s nadrozmernou svetelnou časomierou. 

Odpočítavanie posledných sekúnd na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave (Zdroj: Topky/Maarty)

Pyrotechnika je zakázaná po celý rok

V Bratislave je celoročne zakázané používať hlučnú zábavnú pyrotechniku kategórie F2 a F3. Platí to aj počas Silvestra i na Nový rok (1. 1.). Výnimkou sú len ohňostroje, ktoré odpaľuje profesionálna firma, detská zábavná pyrotechnika kategórie F1 či scénická pyrotechnika. Za porušenie všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o používaní pyrotechnických výrobkov udeľujú mestskí policajti na mieste pokutu. V správnom konaní sa môže jej suma vyšplhať až do výšky 500 eur.

Bratislava víta Nový rok 2023 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Niektorí bratislavskí starostovia upozornili na sociálnych sieťach, že používanie hlučnej zábavnej pyrotechniky môže vystrašiť okrem zvierat aj deti, seniorov či ľudí, ktorí utiekli pred vojnou na Slovensko. Taktiež to podľa nich znečisťuje ovzdušie a spôsobuje zbytočný odpad na verejnom priestranstve a v prírode.

Viac o téme: OhňostrojOslavyBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu