Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dezinformátori nemajú rešpekt ani pred smrťou: Polícia upozorňuje na hoaxy šíriace sa po smrti profesora Krčméryho

(Zdroj: SITA/Marek Mrviš)

BRATISLAVA - Iba štyri dni pred Vianocami zasiahla Slovensko smutná správa. Vo veku 62 rokov zomrel uznávaný epidemiológ a lekár, profesor Vladimír Krčméry. Jeho odchod vyvolal okamžitú vlnu reakcií a odkazov. Smúti za nimi lekárska obec ale aj politici, s ktorými úzko spolupracoval najmä v období pandémie koronavírusu. Polícia upozorňuje na hoaxy, ktoré sa začali hneď šíriť na sociálnych sieťach.

 

Archívne video: Vladimír Krčméry si na vyhrážky zvykol, dokonca po ňom strieľali: No pliesť do toho rodinu, je podľa neho nefér

Vladimír Krčméry si na vyhrážky zvykol, dokonca po ňom strieľali: No pliesť do toho rodinu, je podľa neho nefér (Zdroj: Topky/Maarty)

Správu o úmrtí Vladimíra Krčméryho priniesol portál noviny.sk, ktorému to potvrdili dva od seba nezávislé zdroje. Podľa ich informácií mal mať úznávaný epidemiológ obojstranný zápal pľúc. 

Prezidentka Zuzana Čaputová v reakcii na smutnú správu uviedla, že Vladimír Krčméry svoj život zasvätil slabým a chorým. "Profesor Vladimír Krčméry - lekár a odborník na tropickú medicínu, infektológiu a onkológiu nás navždy opustil. Bol mužom viery a svojimi postojmi inšpiroval mnohých k lekárskej službe v chudobných krajinách či k pomoci najslabším. Počas pandémie koronavírusu to bol práve on, kto výrazne prispel svojimi skúsenosťami a autoritou k tomu, že sme dokázali tento boj zvládnuť," napísala. Podľa jej slov bol vždy plný optimizmu a nádeje a takého si ho bude pamätať. "Česť jeho pamiatke," dodala.

 

Svoj život zasvätil slabým a chorým. Profesor Vladimír Krčméry - lekár a odborník na tropickú medicínu, infektológiu a...

Posted by Zuzana Čaputová on Tuesday, December 20, 2022

Podľa premiéra Eduarda Hegera zomrel človek s veľkým srdcom. "Bol to človek, ktorý rozdal svoje srdce druhým. Pomáhal tam, kde sa iní báli vstúpiť čo i len myšlienkami. Takým, na ktorých svet zabudol - najchudobnejším z chudobných. Počas pandémie stál v prvej línii zdravotníkov. Odhodlaný ju poraziť. Zvládli sme to, pán profesor," napísal. 

 

ZOMREL ČLOVEK S VEĽKÝM SRDCOM S veľkým zármutkom som prijal správu o úmrtí profesora Vladimíra Krčméryho. Bol to...

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Tuesday, December 20, 2022

"Vladko moj … trhá mi srdce," zareagoval na správu o úmrtí predseda parlamentu Boris Kollár.

 

Vladko moj … trha mi srdce 😥😥😥 Zdroj foto: SME

Posted by Boris Kollar on Tuesday, December 20, 2022

Správa otriasla aj lekárskou obcou. "So zármutkom sme prijali aktuálnu informáciu a smrti nášho dlhoročného kolegu pôsobiaceho aj na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského, profesora Vladimíra Krčméryho. Celej rodine vyjadrujeme úprimnú sústrasť. V roku 1985 absolvoval Lekársku fakultu Univerzity Komenského v Bratislave, kedy začal aj profesionálne pôsobiť na Klinike infekčných chorôb vo Fakultnej nemocnici v Bratislave," reagovala na sociálnej sieti Lekárska fakulta Univerzity Komenského. Pripomenuli, že Krčméry bol odborníkom na tropickú medicínu a infektológiu. Bol zakladateľom sociálnych zariadení a zahraničných humanitárnych misií v rozvojových krajinách. Založil Vysokú školu zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave. Pôsobil tam ako rektor. Stal sa vyhľadávaným zdrojom informácií počas pandémie koronavírusu. Ako prvý na Slovensku bol zaočkovaný proti covidu.

 

So zármutkom sme prijali aktuálnu informáciu a smrti nášho dlhoročného kolegu pôsobiaceho aj na Lekárskej fakulte...

Posted by Lekárska fakulta Univerzity Komenského on Tuesday, December 20, 2022

Univerzitná nemocnica Bratislava na Krčméryho spomína ako na nekonečne ľudského, múdreho, odhodlaného s obrovskou chuťou pomáhať a vždy usmiateho. "Pán profesor budete nám nesmierne chýbať, nikdy na vás nezabudneme. Ďakujeme za všetko. Rodine pána profesora vyslovujeme úprimnú sústrasť," napísali.

 

BOLO NÁM CŤOU PÁN PROFESOR KRČMÉRY 🤍 So zármutkom sme prijali správu, že nás dnes navždy opustil Dr.h.c. prof.MUDr....

Posted by Univerzitná nemocnica Bratislava on Tuesday, December 20, 2022

Polícia Slovenskej republiky na svojej stránke Hoaxy a podvody upozornila, že smrť Vladimíra Krčméryho bude od začiatku zneužívaná hoaxermi. "Vladimír Krčméry patril ku kľúčovým osobnostiam, vďaka ktorým si pandémia koronavírusu nevyžiadala ešte väčší počet obetí. Napriek vyhrážkam a dezinformačným útokom sa profesor Krčméry nenechal zastrašiť a vo svojom celoživotnom poslaní pokračoval až do svojej smrti," uviedli. 

"Bohužiaľ, pri úmrtiach známych osobností je pravidlom, že ich skony sú ihneď zneužívané dezinformátormi, ktorí nemajú žiadny rešpekt ani pred smrťou. Preto aj v prípade profesora Krčméryho bude nasledovať rovnaký scenár ako napríklad pri Julovi Viršíkovi, Mekymu Žbirkovi či kráľovnej Alžbete II. Ani vtedy, ani dnes však tieto hoaxy nebudú mať žiadnu váhu a zostanú na periférii sociálnych sietí," dodali.

 

SMRŤ VLADIMÍRA KRČMÉRYHO BUDE OD ZAČIATKU ZNEUŽÍVANÁ HOAXERMI Podľa informácií televízie JOJ 24 zomrel epidemiológ a...

Posted by Hoaxy a podvody - Polícia SR on Tuesday, December 20, 2022

"Sprevádzal nás pandémiou koronavírusu od jeho začiatku a vďaka mnohým kľúčovým radám si COVID-19 nevyžiadal ešte väčší počet obetí. Pán profesor, odpočívajte v pokoji. Rodine a priateľom vyjadrujeme úprimnú sústrasť," reagoval Hasičský a záchranný zbor.

 

Zomrel epidemiológ Vladimír Krčméry 😓 Sprevádzal nás pandémiou koronavírusu od jeho začiatku a vďaka mnohým kľúčovým...

Posted by Hasičský a záchranný zbor on Tuesday, December 20, 2022

"Budeš veľmi chýbať. Bolo mi obrovskou cťou Ťa poznať. Raduj sa v nebi a prosím, prihovor sa tam aj za nás Slovákov," uviedol vedece Pavel Čekan.

 

R.I.P. Prof. Vlado Krčméry. Budeš veľmi chýbať. Bolo mi obrovskou cťou Ťa poznať. Raduj sa v nebi a prosím, prihovor sa tam aj za nás Slovákov. 🙏😢

Posted by Pavol Cekan on Tuesday, December 20, 2022

"Mal som to šťastie spoznať tú lepšiu stránku Vladimíra Krčméryho. Dokázal viackrát priamo pred mojimi očami aj nemožné, mal talent na riešenie neriešiteľného. Nie vždy sa mi to páčilo, ale nikdy to neviedlo k tomu, aby som mu to vyčítal. Raz sme sa po spoločnej diskusii v niektorej z televízií úprimne porozprávali. Hovoril som mu, že nie so všetkým, čo robí a hovorí, súhlasím a niečo sa mi aj dosť prieči. On odpovedal, že tomu dobre rozumie. Ale obaja sme sa dohodli, že to neznamená, že na iných veciach sa nezhodneme a že na tom budeme ďalej stavať, a tak to aj bolo. Bol to vtedy skutočne veľmi otvorený rozhovor, ktorý nie je ľahké s hocikým viesť. On to dokázal a má za to moju úctu. Mal skutočne niektoré schopnosti, ktoré sú obdivuhodné," zaspomínal si matematik Richard Kollár.

 

Mal som to šťastie spoznať tú lepšiu stránku Vladimíra Krčméryho. Dokázal viackrát priamo pred mojimi očami aj nemožné,...

Posted by Richard Kollar on Tuesday, December 20, 2022

"Nech sa nikto z mojich známych nehnevá - ale nikdy v živote som nestretol lepšieho Človeka, ako bol on. Neúnavný Dobrák, ktorý nedokázal obsedieť bez toho, aby neustále pomáhal ľuďom. Keď trpeli v Afrike, išiel za nimi tam. Keď HIV deti v Kambodži, išiel tam. Keď zúfalí ľudia po zemetrasení na Haiti, bol hneď tam. V zime na hranici s Ukrajinou, posledné mesiace na hranici v Kútoch. Medzitým desiatky iných projektov pre núdznych na Slovensku aj vo svete. Vždy bez ohľadu na seba a najmä svoje chatrné zdravie," uviedol v súvislosti so smutnou správou minister financií Igor Matovič. 

 

Zomrel Profesor Vladimír Krčméry Nech sa nikto z mojich známych nehnevá - ale nikdy v živote som nestretol lepšieho...

Posted by Igor Matovic on Tuesday, December 20, 2022

"Dnes zomrel môj priateľ, náš profesor Vladimír Krčméry," povedal bývalý minister zdravotníctva a poslanec Marek Krajčí. 

 

Dnes zomrel môj priateľ, náš profesor Vladimír Krčméry. Uznávaný epidemiológ a infektológ, ktorý zasvätil svoj život...

Posted by Marek Krajčí on Tuesday, December 20, 2022
 

ODPOČINUTIE VEČNÉ DAJ MU, PANE, A SVETLO VEČNÉ NECH MU SVIETI Dnes nás opustil profesor, lekár, ale v prvom rade človek...

Posted by Richard Vašečka on Tuesday, December 20, 2022

"Ďakujem pán profesor, za všetku Vašu pomoc a podporu, osobitne keď sme spoločne bojovali s koronapliagou," reagoval na smutnú správu poslanec Martin Klus. Poslankyňa Jana Žitňanská zasa uviedla, že kiež by sme mali viac takýchto osobností, ktoré robia našu spoločnosť lepšou.

 

Práve som sa dozvedela smutnú správu, že zomrel Vlado Krčméry. Okrem toho, že bol výraznou tvárou v boji s Covidom, ja...

Posted by Jana Žitňanská on Tuesday, December 20, 2022
 

VEĽMI SMUTNÁ SPRÁVA 😢 Ďakujem pán profesor, za všetku Vašu pomoc a podporu, osobitne keď sme spoločne bojovali s...

Posted by Martin Klus on Tuesday, December 20, 2022

"Mal som veľké šťastie, že som prof. Krčméryho poznal osobne, mohol mu tykať a kedykoľvek sa na neho obrátiť s prosbou o pomoc alebo radu. Vždy plný energie, ochoty a láskavosti k človeku. Poradil, povzbudil, usmial sa a nebál sa. Chorí a chudobní po celom svete, tí všetci sú dnes jeho advokátmi pred tvárou dobrého Boha. Vlado bol vždy chotný pomôcť krajine a to aj za cenu veľkého osobného nepohodlia. Je to jeden z najväčších Slovákov našich moderných dejín. Bude nášej krajine veľmi chýbať. Nech odpočíva v pokoji a svetlo večné mu svieti," napísal poslanec Juraj Šeliga.

 

Dnes večer nás zasiahla mimoriadne smutná správa - smrť prof. Vladimíra Krčméryho. Mal som veľké šťastie, že som prof....

Posted by Juraj Šeliga on Tuesday, December 20, 2022

 

 

ČESŤ VAŠEJ PAMIATKE Profesor Krčméry zachránil mnoho životov na Slovensku a v rozvojových krajinách 👍 Jeho odkaz a...

Posted by KDH on Tuesday, December 20, 2022

"Profesor Krčméry bol v našich končinách neobyčajným úkazom. V srdci mi ostáva spomienka na neho, jeho prácu a nehasnúci optimizmus," napísala poslankyňa Jana Bittó Cigániková. 

 

Profesor Krčméry bol v našich končinách neobyčajným úkazom. V srdci mi ostáva spomienka na neho, jeho prácu a nehasnúci optimizmus. Odpočívajte v pokoji, pán profesor!

Posted by Janka Bittó Cigániková on Tuesday, December 20, 2022
 

RIP, Pán profesor... Je smutné, keď odchádza človek, ktorý celý život zasvätil pomoci iným... Profesor Krčméry bol vo...

Posted by Ivan ŠTEFANEC on Tuesday, December 20, 2022
 

🕯 Odpočívajte v pokoji, pán profesor. Ďakujeme za všetko.

Posted by Sloboda a Solidarita on Tuesday, December 20, 2022
 

Vždy v ťažkých chvíľach bol to práve on, ktorý mi písal povzbudzujúce slová a modlil sa za nás a za Slovensko. Pán profesor, boli ste pre nás svetlom nádeje v tejto náročnej dobe. 🙏

Posted by Veronika Remišová on Tuesday, December 20, 2022

"Pamätám sa, ako mi večer v Keni rozprával o práci mladých slovenských lekárov v Afrike. ´Sú to anjelíci. Predĺžené božie ruky.´ On sám bol tou rukou. Silnou, mocnou rukou, ktorá menila svet a nás všetkých k lepšiemu," zaspomínal si bývalý prezident Andrej Kiska. "Drahý Vlado, neviem, čo sa po smrti deje. Ale som na sto percent presvedčený, že Tvoja duša je presne tam, kam si zaslúžila prísť. A že je tam krásne. Knihu činov, ktorú si počas svojho života napísal, asi nikto z nás nedokáže prekonať. Česť Tvojej pamiatke!," dodal. 

 

OCHOTA OBETOVAŤ SEBA SAMÉHO ZA ŠŤASTIE DRUHÝCH A OBROVSKÁ LÁSKA K BOHU Taký bol profesor Krčméry. Nedbal na svoju...

Posted by Andrej Kiska on Wednesday, December 21, 2022
 

Smutné ráno, navždy nás opustil vzácny človek, pán profesor Krčméry. Ešte nedávno sme boli osobne na otvorení univerzity tretieho veku v Mesto PRIEVIDZA . Odpočívajte v pokoji. 🙏❤️🕯

Posted by Katarína Macháčková on Tuesday, December 20, 2022
 

RIP, Pán profesor... Je smutné, keď odchádza človek, ktorý celý život zasvätil pomoci iným... Profesor Krčméry bol vo...

Posted by Ivan ŠTEFANEC on Tuesday, December 20, 2022
 

Vladimír Krčméry bol človek, ktorý bol vždy ochotný pomôcť. Bol to odborník vždy ochotný vysvetľovať a argumentovať tak,...

Posted by Lucia Ď. Nicholsonová on Wednesday, December 21, 2022

Rezort školstva uviedol, že Krčméryho rady boli aj pre nich na ministerstve veľmi prínosné a to nie len počas pandémie. "Vždy bol nápomocný, ústretový, vždy hľadal to najlepšie riešenie," tvrdia. 

 

ÚPRIMNÚ SÚSTRASŤ Vo veku 62 rokov nás opustil profesor, lekár a odborník na tropickú medicínu a infektológiu Vladimír...

Posted by Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR on Wednesday, December 21, 2022

Podľa Úradu verejnéh zdravotníctva prišlo Slovensko v utorok 20. decembra o  výnimočného človeka, charizmatickú osobnosť a uznávaného odborníka. "Pána profesora Krčméryho si budeme pamätať ako odvážneho, obetavého, múdreho a vždy pokorného muža s veľkým srdcom, ktorý najsilnejších usmerňoval s gráciou a biednym bezhranične slúžil," uviedol hlavný hygienik Ján Mikas. 

Pripomneul, že profesor Krčméry zohral v boji proti COVIDu nezastupiteľnú úlohu. "Neváhal nezištne ponúknuť svoje neoceniteľné odborné skúsenosti pri riešení problémov počas pandémie. Navyše dokázal dať ľuďom nádej, ktorú v ťažkých časoch potrebovali počuť – a ako múdreho a láskavého človeka ho počas pandémie spoznala aj široká verejnosť," poukázal. 

 

"Vladko, odišiel si od nás priskoro. Ďakujeme za všetko, čo si urobil pre ľudí na Slovensku i na zahraničných misiách. Mnohým z nás si bol drahým priateľom. Jednou z Tvojich pekných vlastností bolo, že sa každý v Tvojej prítomnosti cítil výnimočne. A toto dokážu iba vzácni ľudia. Bolo nám cťou byť v Tvojej spoločnosti. Rodine a blízkym pána profesora Krčméryho vyjadrujem úprimnú sústrasť," dodal. 

Viac o téme: úmrtieVladimír Krčméry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu