Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dezinformačný web šíril hoax z dokumentu na stránke ministerstva vnútra: Polícia hovorí o zbytočnej panike!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Pixabay)

BRATISLAVA – Éterom sa šíri ďalší hoax. Tentoraz vypukla paniku pre údajnú mobilizáciu do vojny s Ruskom. Takéto informácie ľuďom na sociálnych sieťach podsunula známa dezinformačná stránka Bádateľ. Pravda je však niekde úplne inde.

 

Archívne video: Ukrajinský prezident Zelenskyj údajne hral na klavíri svojím prirodzením, ide však o hoax

Ukrajinský prezident Zelenskyj údajne hral na klavíri svojím prirodzením, ide však o hoax (Zdroj: Facebook/J.H.)

Stránka upozorňovala na svojom facebookov účte ľudí, že na Slovensku sa má konať komplexné cvičenie ohľadne mobilizácie. „Dostala sa k nám informácia, že Okresný úrad v Banskej Bystrici (a pravdepodobne aj ostatné okresné úrady) dostal za úlohu vykonať ´Komplexné cvičenie k plneniu úloh po vyhlásení vojnového stavu a nariadení mobilizácie ozbrojených síl SR´. Okrem tejto úlohy dostali ďalších 25 úloh týkajúcich zoznamov mužov podliehajúcich výkonu mimoriadnej a alternatívnej služby, zoznamov ľudí podliehajúcich pracovnej povinnosti, zoznamov subjektov hospodárskej mobilizácie poskytujúcich vecné prostriedky a ubytovanie, zoznamov doručovateľov úradných oznámení a iné podobné úlohy,“ píše s odvolaním sa na oficiálne dokumenty zverejnené na stránke ministerstva vnútra. „Tak ako, stále si myslíte, že doterajšie správy o ´možnej mobilizácii´ na Slovensku sú len ničím nepodložené strašenie?,“ pýta sa následne.

 

BÁDATEĽ ZNEUŽÍVA DLHOROČNE ZNÁME CVIČENIE A ROBÍ BUBUBU 👻: JEHO FANÚŠIKOVIA PREPADLI HYSTÉRII Zdroj:...

Posted by Hoaxy a podvody - Polícia SR on Sunday, January 8, 2023

Polícia však takéto niečo ihneď vyvrátila a tvrdí, že stránka len zneužíva dlhoročné známe cvičenie a robí „bububu.“ „Mobilizačné cvičenia sú pomaly staré ako republika. A organizujú sa dvakrát do roka. Nemajú žiadny súvis s vojnou na Ukrajine, tykajú sa preverovania obranných schopností Slovenskej republiky, ale to predsa naši vlastenci určite poznajú,“ vysvetlili.

Ako uviedli, celé cvičenie sa vo vzťahu k civilistom týka len administratívnej činnosti. „Do praktickej časti sa zapájajú len profesionálni vojaci. Cvičenie sa vždy týka len niektorých okresných úradov a nie všetkých, ako tvrdí Bádateľ,“ ozrejmili. Zverejnili aj správy rezortu obrany, ktoré vždy informujú o cvičení vopred. „Tohtoročné v rámci okresného úradu v Banskej Bystrici je na pláne na jeseň,“ dodali.

Dezinformačný web šíril hoax
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Nová téma pre dezinformátorov 

Samotná téza údajnej mobilizácie je podľa slov polície novou dezinformačnou tézou prokremeľskej propagandy. Charakteristická je pre ňu snaha vyvolať v krajinách podporujúcich Ukrajinu paniku z možného zapojenia do vojnového konfliktu na základe klamstiev o masovej mobilizácii. Rovnako taj ju charakterizuje pocit okamžitého ukončenia vojny v prospech Ruskej federácie s cieľom zmarenia údajnej mobilizácie a všeobecný informačný chaos a nedôvera k bezpečnostným zložkám.

„Prokremeľská propaganda na plnenie tejto úlohy využíva predovšetkým sociálnu sieť Telegram a svoje lokálne proxy kanály zamerané na import manipulácií ušitých na mieru pre zahraničné publikum,“ tvrdí slovenská polícia, ktorá zdôraznila, že u nás sa nepripravuje žiadna mobilizácia. „Vďaka členstvu v NATO sme pod ochrannými krídlami jeho členských štátov. Americký prezident Biden povedal, že akýkoľvek útok na členský štát NATO bude útokom proti všetkým a nezostane bez odozvy,“ uzavreli. 

Viac o téme: HoaxPolícia DezinnformáciaBádateľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu