Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

POČASIE: Toto milovníci zimy počuť nechcú! Po 122 rokoch padol nový rekord, ktorý mnohých nepoteší

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V Hurbanove padol historický rekord. Mali tam najdlhšie súvislé obdobie, 364 dní, bez celodenných mrazov. Trvalo od 15. decembra 2021 do 13. decembra tohto roka. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti.

archívne video

V Bratislave ľudí prekvapil prvý tohtoročný sneh (Zdroj: Topky.sk)

V posledných rokoch evidujú meteorológovia opakované zaznamenanie mimoriadne dlhých neprerušených období bez výskytu tzv. ľadových dní. "Obzvlášť v prípade Hurbanova ide o veľmi významný historický staničný extrém v až 122-ročnom kontinuálnom časovom rade príslušných údajov od roku 1901," poukázali. V obci Mužla v okrese Nové Zámky zaznamenalo SHMÚ 362 dní bez ľadového dňa, ktorý trval od 15. decembra 2021 do 11. decembra 2022.

Rekord 678 dní bez celodenných mrazov držia Malacky. Mráz sa tam nevyskytol od 16. januára 1974 do 24. novembra 1975. "Ide o vôbec jediný zistený prípad, keď počas trvania série sa ľadový deň na stanici nevyskytol ani v rámci jednej celej štandardnej chladnej sezóny/polroka, čiže chladná sezóna 1974/1975 tam prebehla bez jediného ľadového dňa," uviedlo SHMÚ.

Meteorológovia na základe svojich pozorovaní skonštatovali, že mimoriadne, na lokálnej úrovni až extrémne dlhé obdobia bez ľadových dní na Slovensku v súčasných teplejších klimatických podmienkach výrazne pribúdajú.

Viac o téme: RekordMrazyHurbanovo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu