Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Monitorovacia skupina poukázala na nedostatky v oblasti rovnosti práv v SR

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Gettty Images)

BRATISLAVA - Monitorovacia skupina pre demokraciu, právny štát a základné práva je znepokojená nedostatkami v oblasti rovnosti práv na Slovensku. Tie sa týkajú najmä LGBTIQ+ osôb a Rómov. Na záver pracovnej cesty to uviedla vedúca delegácie Sophie in 't Veldová. Informoval o tom tlačový atašé EP na Slovensku Ján Jakubov.

"Ukončenie diskriminácie a odstránenie všetkých prekážok, ktorým čelia tieto komunity pri uplatňovaní svojich základných práv, si vyžaduje všeobecné uznanie problémov a nadstranícku snahu o ich riešenie," vyhlásila šéfka delegácie. Veldová vyzvala vládu, aby zintenzívnila svoje úsilie o zlepšenie právneho uznania párov rovnakého pohlavia a ich detí.

Zároveň ju požiadala, aby urýchlene prijala ďalšie súvisiace právne reformy vrátane primeraných postupov zdravotnej starostlivosti pre transrodových ľudí. "Monitorovacia skupina pre demokraciu, právny štát a základné práva bude v budúcnosti pozorne sledovať všetok relevantný vývoj na Slovensku vrátane prebiehajúcich reforiem v oblasti súdnictva, využívania právomocí generálneho prokurátora či zrušenia obvinení voči vysoko postaveným osobám," doplnila šéfka monitorovacej skupiny.

Viac o téme: RómoviaDemokraciaSlovenskoRovnosť práv Lgbtiq+
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu