Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Varovanie meteorológov: Pripraviť by sa mali najmä vodiči! Na týchto miestach bude situácia najhoršia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

BRATISLAVA – Tento týždeň sme už kalamitu na našich cestách videli. V uvodzovkávh si ju užili vodiči jazdiaci v úvode týždňa cez horské priechody ako Šturec, Čertovica či Donovaly. Na mnohých úsekoch museli pre kašovitú vrstvu snehu a skrížené kamióny počítať s obmedzením. Podobne to môže vyzerať aj dnes popoludní. Počítať treba okrem toho s nepríjemným a nebezpečným mrznúcim dažďom.

Video: Predpoveď počasia na 49. a 50. týždeň 2022

Predpoveď počasia na 49. a 50. týždeň 2022 (Zdroj: SHMÚ)

Meteorológovia dnes varujú pred mrznúcim dažďom. Vo vyšších polohách môže tiež výdatne nasnežiť. Pozor by ste si mali dať aj v prípade, pokiaľ v popoludňajších hodinách plánujete prejazd cez niektorý z našich horských priechodov. Dôvodom je, že počasie u nás dnes ovplyvňuje studený front, ktorý popoludní a večer miestami prinesie vyššie úhrny zrážok. „Vo vyšších polohách pripadne aj väčšie množstvo snehu, čo výrazne skomplikuje dopravnú situáciu najmä na horských priechodoch. Snehové zrážky sa postupne v nižších a stredných polohách zmenia na dažďové a lokálne budú namŕzať,“ vystríhajú.

Škrabky a metličky v akcii
Zobraziť galériu (2)
Škrabky a metličky v akcii  (Zdroj: Ján Hargaš)

Najnepriaznivejšia situácia ohľadne mrznúceho dažďa bude podľa nich s najväčšou pravdepodobnosťou na Spiši, Gemeri a Horehroní, ojedinele aj inde, najmä vo večerných hodinách. Odporúčame preto prispôsobiť piatkové plány nepriaznivej poveternostnej situácii.

Ľudia by sa nemali spoliehať ani na to, že ak je teplota nad nulou, mrznúceho dažďa sa obávať nemusia. Meteorológovia totiž upozornili tiež, že v štandardne meranej výške 2 metrov môže byť aj pár desatín nad nulou. Dôležitejšia je ale teplota pri povrchu, ktorá býva o niečo nižšia, úlohu zohráva aj prechladený povrch. „Ale tá intenzita namŕzania je už samozrejme slabšia,“ dodali.

Viac o téme: SnehPočasieSneženieMrznúci dážďPredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu