Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

PREDPOVEĎ POČASIA Miernej zime odzvonilo: Valia sa na nás snehové zrážky aj celodenné mrazy!

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – V niektorých oblastiach Slovenska už sneh potrápil najmä motoristov a prvé vločky poletovali pred pár dňami aj v uliciach hlavného mesta, zima k nám však bola doteraz mierna. Tomu je, zdá sa, koniec. Podľa meteorológov by mala v najbližších dňoch udrieť v plnej sile. Pripraviť sa treba na snehovú nádielku a mráz. Ešte predtým nás však čakajú výdatné dažde.

 

Archívne video: V Bratislave ľudí prekvapil prvý tohtoročný sneh

V Bratislave ľudí prekvapil prvý tohtoročný sneh (Zdroj: Topky.sk)

Ako skonštatovali aj meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu, začiatok tohtoročnej zimy je zatiaľ mierny s priemernou dennou teplotou vzduchu nad dlhodobým priemerom. „V nižších polohách na väčšine nášho územia až do utorka 6.12. absentovala snehová pokrývka a rovnako sme v nižších polohách ešte nezaznamenali silný mráz, teda minimum teploty vzduchu -10 °C a menej. Na druhej strane sa na viacerých miestach vyskytlo aspoň prvé sneženie a aj v nížinách sa na niektorých miestach prechodne vytvorila snehová pokrývka alebo aspoň poprašok,“ uviedli.

 

V závere týždňa k nám zavíta zima Začiatok zimy 2022/23 je zatiaľ na území Slovenska mierny s priemernou dennou...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Wednesday, December 7, 2022

Už čoskoro sa však štatistika vylepší v prospech zimného počasia. „Studený vzduch je už v týchto chvíľach pomerne blízko nášho územia a v ďalších dňoch zotrvá nad strednou Európou. Na zvlnenom studenom fronte sa začnú v oblasti Stredomoria prehlbovať tlakové níže,“ uviedli. Prvá sa presunie z Jadranu nad Ukrajinu už v piatok a teplý front s ňou spojený prinesie aj nad naše územie výdatnejšie zrážky, pričom spočiatku bude väčšinou snežiť. „Vo vyšších polohách na južných návetriach tak môže spadnúť 10 až 15 centimetrov nového snehu," dodali.

Na prelome týždňov sa ďalšia, hlboká a rozsiahla, tlaková níž bude opäť presúvať z centrálneho Stredomoria cez Karpaty a postupovať bude ďalej na severovýchod. „Po zadnej strane tejto tlakovej níže k nám od severu prenikne studený vzduch. Najchladnejšie by malo byť v pondelok a v utorok kedy bude na väčšine územia celodenný mráz a na severe len okolo -5 °C,“ informovali meteorológovia. Dodali tiež, že nočná teplota vzduchu ešte nebude veľmi nízka, keďže sa nad našou oblasťou bude nachádzať veľa oblačnosti, ale na ojedinelý pokles teploty pod -10 °C sa už zrejme treba pripraviť.

Viac o téme: ZimaPočasieSneženieMrázPredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu