Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vláda začala s vyplácaním jednorazovej dávky: Ešte pred sviatkami pristane v peňaženkách týchto ľudí

(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Štát vyplatí dôchodcom vianočný príspevok vo výške od 35 po 210 eur. Ide o jednorazovú dávku. Dostanú ho všetci, ktorým bol v júli vyplatený aj 13. dôchodok.. Žiadosť o vyplatenie nie je potrebná.

Najvyššiu sumu dostanú tí dôchodcovia, ktorí majú najnižší dôchodok a naopak najnižší príspevok dostanú penzisti s najvyšším dôchodkom. Vyplýva to z novely zákona, ktorú parlament schválil v zrýchlenom konaní.

Krajniak o energetickej kríze: Pomoc pre domácnosti predstaví vláda začiatkom decembra (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Štrnáste dôchodky budú štát stáť vyše 207,6 milióna eur. Priemerná suma by mala vyjsť na 144,70 eura. Príspevok sa vypláca v štandardnom decembrovom termíne od 2. do 24 decembra. Nárok naň majú poberatelia starobného, predčasného starobného ale aj invalidného dôchodku, poberatelia vdoveckých a sirotských dôchodkov, potvrdilo ministerstvo práce. 

„Pri poberaní viacerých druhov dôchodkov, vrátane dôchodkov z cudziny, sa ich výška zráta a podľa výslednej sumy bude poberateľovi vypočítaná výška 13. dôchodku, ktorá sa bude odvíjať od životného minima pre rok 2022,“ informovalo Ministerstvo práce SR v tlačovej správe po schválení v parlamente. Dôchodok zo zahraničia však bolo potrebné ohlásiť Sociálnej poisťovni do 4. novembra pomocou eFormulára dostupného na webovej stránke sociálnej poisťovne.

Valorizácia dôchodkov je naplánovaná až v januári 2023. Zdá sa však, že zaostáva takmer rok za infláciou, vyššími energiami, drahším bývaním ale aj doplatkami za lieky.

Viac o téme: DôchodkyMinisterstvo práce sociálnych vecí a rodiny14. dôchodok13.dôchodok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu