Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Mikloš: Vedenie SDKÚ o švajčiarskych kontách nevedelo

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš označil za nezmysel tvrdenia premiéra, že vedenie strany muselo vedieť o švajčiarskych kontách svojich nominantov v Slovenskej správe ciest (SSC).

Mikloš argumentoval faktom, že hneď po zverejnení správy Slovenskej informačnej služby, ktorá upozornila na tunelovanie výstavby Braniska, podal vtedajší minister dopravy za SDKÚ Pavol Prokopovič vo veci trestné oznámenie. Zdôraznil, že vyšetrovanie kauzy prebieha od roku 2004, kedy bola SDKÚ vo vláde. Politickú zodpovednosť za tunelovanie Braniska, na ktorú bývalé vládne strany vyzýva premiér, Mikloš odmieta.

„Namiesto toho, aby Robert Fico vládol, sa hrá na vyšetrovateľa, sudcu a prokurátora,“ reagoval v diskusnej relácii televízie TA3 V politike. Premiéra tiež obvinil z porušovania zákona, pretože zverejnil informácie zo „živých spisov“. Miklošovi prekáža aj to, že premiér medializuje zistenia tajných služieb. „Takáto práca so spravodajskými informáciami, ako to predvádza Robert Fico, je presne to isté, čo robil Vladimír Mečiar,“ vyhlásil.

Premiér Robert Fico je presvedčený o tom, že špičky SDKÚ o tunelovaní Braniska a účtoch vo Švajčiarsku vedeli. Odhalenie kauzy by podľa neho malo „naštartovať“ aplikáciu zákona o preukazovaní pôvodu majetku. Opozíciu vyzval, aby takýto zákon v parlamente podporila. Mikloš povedal, že s tým nemajú problém. Zvedavý je na to, ako by v takom prípade preukazovali svoj majetok Ficovi koaliční partneri Vladimír Mečiar a Ján Slota.

Poslanec SMK Zsolt Simon považuje návrh zákona o Slovenskom pozemkovom fonde (SPF) len za „mierne vylepšenie súčasného stavu“. Machinácie s pozemkami môže podľa neho odstrániť len finančné plnenie reštitúcií. Podľa ministerky pôdohospodárstva Zdenky Kramplovej (ĽS-HZDS) by zmena formy náhrady diskriminovala nových reštituentov. Naďalej chce presadzovať, aby reštituenti mohli dostávať pôdu. Zabrániť pozemkovým podvodom by podľa nej mala väčšia verejná kontrola, ktorú zavedie nový zákon o SPF.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu