Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Veľké manévre vo vojenskom výcvikovom obvode Lešť: Nastane prvá výmena slúžiacich jednotiek, toto bude nasledovať!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

BRATISLAVA - Už takmer rok pretrvávajúci konflikt na Ukrajine, kde každý deň prichádzajú o život aj nevinní ľudia, do značnej miery vyrušil a zmobilizoval celé NATO. Ochrana východnej hranice, ktorej sme súčasťou, je dôležitejšia ako kedykoľvek predtým. Vo vojenskom obvode Lešť prebiehajú preto neustále cvičenia. Jednotky zo Slovenska, Česka, Slovinska či Nemecka však prichádzajú už ku koncu svojej prvej rotácie a povinnosti tak budú musieť prebrať ďalšie jednotky, ktoré tie doterajšie vystriedajú.

archívne video

Certifikačné cvičenie Strong Cohesion 2022 vo Vojenskom výcvikovom priestore v Lešti (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Jednotky spomínaných krajín na našom území už pôsobia niekoľko mesiacov ako reakcia na vpád ruských vojsk na územie Ukrajiny. Obavy o východnú hranicu NATO tak poriadne zosilneli a aliancia nenechala nič na náhodu a aj vojenský obvod Lešť na Slovensku sa tak stal dočasným stánkom pre jednotky, ktoré sa tu denno-denne cvičia na možný konflikt väčších rozmerov.

Prvá rotácia sa končí, prichádzajú noví ľudia

Avšak, tak ako pri iných cvičeniach, aj v tomto prípade dochádza k obmene ľudí, ktorí sa budú v Lešti zúčastňovať výcviku.  Táto mnohonárodná skupina je jednou z bojových skupín NATO zložených z príslušníkov ozbrojených síl viacerých členských krajín Aliancie. "Prvá rotácia tejto skupiny sa pomaly chýli ku koncu. Niektorí z nás už odovzdali povinnosti svojim nástupcom, iní tak urobia v nadchádzajúcich týždňoch. Bolo našou výsadou posilniť Ozbrojené Sily SR," píše sa v príspevku skupiny na sociálnej sieti. 

 

The 1st rotation of the NATO Multinational Battlegroup in Slovakia 🇨🇿🇩🇪🇳🇱🇸🇰🇸🇮🇺🇸 is slowly coming to an end, some of us...

Posted by NATO Multinational Battlegroup in Slovakia on Tuesday, November 22, 2022

Skupina sa na našom území začala formovať niekoľko týždňov po vpáde jednotiek Ruska na Ukrajinu a v priebehu apríla už mala aj svoju vlastnú stránku, na ktorej informovala o počte vysadených jednotiek v jednotlivých krajinách na východnej hranici severoatlantického bloku.

 

Good afternoon! We are enhanced Vigilance Activities Battle Group Slovakia🇸🇰. We 🇨🇿🇩🇪🇳🇱🇵🇱🇸🇰🇸🇮🇺🇸 are bolstering the...

Posted by NATO Multinational Battlegroup in Slovakia on Monday, April 4, 2022
Viac o téme: JednotkaNATORotáciaLešť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu