Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

NATO nič nepodceňuje: Ohromné zábery z manévrov v Lešti, nové LOGO nadnárodnej skupiny a odkaz aliancie!

Mnohonárodná skupina vo veľkom cvičí svoje jednotky. Zobraziť galériu (2)
Mnohonárodná skupina vo veľkom cvičí svoje jednotky. (Zdroj: Facebook/Allied Joint Force Command Brunssum )

BRATISLAVA/LEŠŤ - Stále pretrvávajúci konflikt na Ukrajine, kde každý deň prichádzajú o život aj nevinní ľudia zalarmoval severoatlantickú alianciu NATO až do tej miery, že chce odstrašujúcim spôsobom zabezpečiť jej východnú hranicu. Tá sa nachádza práve na našej východnej hranici s Ukrajinou. Už skôr sme sa z rezortu obrany dozvedali aj o tom, že vojská NATO viacerých krajín majú u nás pre tento účel aj vo vojenskom obvode Lešť cvičenie. Najnovšie má táto spoločná skupina zložená z vojsk Slovenska, Česka, Slovinska či Nemecka aj svoje vlastné logo a nové video ukazuje namotivovaných Slovincov pri cvičení.

VIDEO Skupina NATO zverejnila video z cvičenia slovinských vojakov:

Mnohonárodná bojová skupina NATO vo veľkom trénuje slovinských vojakov na našom území (Zdroj: Facebook/Allied Joint Force Command Brunssum)

Nové logo obrannej skupiny, v ktorej sú Nemci, Američania, ale aj tridsiati Slováci

Táto mnohonárodná skupina je jednou z bojových skupín NATO zložených z príslušníkov ozbrojených síl viacerých členských krajín Aliancie. "MN BG SVK pozostáva z príslušníkov ozbrojených síl Českej republiky, Slovenska, Slovinska, Nemecka, Holandska a Spojených štátov. Celkovo pôsobí v skupine do 1 300 spojeneckých vojakov, z toho 30 je Slovákov," píše rezort obrany s tým, že zverejnil aj nové logo tejto skupiny.

 

MNOHONÁRODNÁ BOJOVÁ SKUPINA NATO NA SLOVENSKU POSILŇUJE NAŠU BEZPEČNOSŤ NATO Multinational Battlegroup in Slovakia je...

Posted by Ministerstvo obrany Slovenskej republiky on Thursday, October 20, 2022

Za cvičeniami a prípravou je konflikt na Ukrajine

Rezort potvrdil, že spolok vznikol za účelom zhoršenej bezpečnostnej situácioe v Európe v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu. "Je preto dôležitým prvkom odstrašenia a obrany na východnej hranici NATO. Bojová skupina zásadne prispieva k našej bezpečnosti a pomáha nám stať sa silným spojencom na východnej hranici Aliancie," pokračuje rezort.

NATO nič nepodceňuje: Ohromné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Vytvorením spoločnej bojovej skupiny sa podľa ministerstva výrazne zvyšuje úroveň pripravenosti a interoperability bojových jednotiek. "Vďaka spoločnej bojovej skupine demonštrujeme silu transatlantického zväzku a dávame jasne najavo, že útok na jedného spojenca je útokom na všetkých," cituje rezort zo základných ustanovení práv a pravidiel NATO.

Skupina pri príležitosti odhalenia nového loga a stále aktuálne napätej medzinárodnej situácie zverejnila aj čerstvé video z cvičenia slovinských vojsk v Lešti.

Viac o téme: TréningNATOSlovinskoLešťMnohonárodná bojová skupina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu