Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slováci, bude ešte horšie! Prognózy OECD neveštia nič dobré: V ohrození sú najmä súkromné investície

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Vysoká inflácia spôsobí zníženie reálnych miezd, disponibilných príjmov a súkromnej spotreby. Pokračujúce narušenia dodávateľských reťazcov a pokles zahraničného dopytu bude mať negatívny vplyv na export. Vyplýva to zo správy Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

archívne video

OECD nám opäť ukazuje zrkadlo, ktoré nás môže posunúť vpred, tvrdí premiér (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

OECD predpovedá, že slovenský hrubý domáci produkt (HDP) tento rok vzrastie o 1,6 %. V roku 2023 sa tempo expanzie spomalí na 0,5 % a v roku 2024 sa opäť zrýchli na 2,1 %.

Rast investícií zostane podľa OECD robustný, keďže vládne investície podporí prílev peňazí z fondov Európskej únie. Naopak, vysoká neistota bude mať negatívny vplyv na súkromné investície.

Tempo expanzie ekonomiky v roku 2024 potom podporí zmiernenie problémov v rámci dodávateľských reťazcov a pokles inflácie. OECD očakáva, že harmonizovaná inflácia tento rok dosiahne 12 %, v roku 2023 sa zrýchli na 15,5 %, a potom v roku 2024 sa zvoľní na 5,1 %.

Predlžovanie ruskej vojnovej agresie proti Ukrajine podporí riziká nedostatku dodávok energií a vyššej inflácie, čo bude mať výrazný negatívny vplyv na rast.

Treba investovať do zelenej energie

Vládna pomoc na zmiernenie následkov vysokých cien potravín a energií by mala byť podľa OECD dočasná a cielená na tých najzraniteľnejších. Organizácia požaduje fiškálnu striedmosť, v opačnom prípade vysoké výdavky podporia inflačné tlaky a ohrozia dlhodobú udržateľnosť verejných financií, predovšetkým vzhľadom na demografické výzvy.

Takisto je potrebné urýchlenie investícií do prechodu na zelenú energiu, čo tiež zvýši energetickú bezpečnosť Slovenska a zníži jeho závislosť od dovozu ropy a plynu.

OECD prognózuje, že deficit verejných financií v tomto roku dosiahne 3,4 % HDP. Na budúci rok by sa mal zvýšiť na 5 % HDP, a potom v roku 2024 klesnúť na 3,1 %.

Verejný dlh sa tento rok dostane na 80,6 % HDP a v rokoch 2023 a 2024 by sa mal pohybovať na úrovni 79,9 % HDP. Podľa maastrichtských kritérií v tomto roku dosiahne 61,4 % HDP, 60,7 % HDP v roku 2023 a 60,6 % HDP v roku 2024.

 

Viac o téme: EkonomikaPeniazeOECD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu