Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Nezamestnanosť v SR v októbri klesla pod 6 %, prvýkrát od pandémie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla na konci októbra 5,90 %. Prvýkrát po dva a pol roku tak klesla pod hranicu šiestich percent. V nedeľu o tom informovalo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR.

Oproti septembru klesla miera nezamestnanosti o 0,16 percentuálneho bodu (p.b.). Podiel disponibilných uchádzačov o zamestnanie na obyvateľstve v produktívnom veku, čo je nový ukazovateľ sledovaný ústredím práce, bol v októbri na úrovni 4,37 %. Počet ľudí bez práce klesal v desiatom mesiaci roka vo všetkých krajoch Slovenska. Najvýraznejšie medzimesačné a medziročné zníženie zaznamenal Bratislavský kraj. Najväčší medzimesačný pokles spomedzi okresov, o 0,86 p.b., evidoval okres Senec, kde sa nezamestnanosť v októbri ustálila na 3,95 %.

Archívne video: Milan Krajniak: Nezamestnanosť v septembri 2022 opäť klesla, a to na 6,06 %

Milan Krajniak: Nezamestnanosť v septembri 2022 opäť klesla, a to na 6,06 % (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"Tento mesiac prekonala nezamestnanosť dva podstatné míľniky. Celkovo klesla pod šesť percent a vo všetkých krajoch je už pod desiatimi percentami. Práve vývoj v krajoch bol pre mňa obzvlášť príjemným prekvapením. Vo všetkých nezamestnanosť klesala medzimesačne aj medziročne," zhodnotil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). Rezort práce spustil v septembri dva nové projekty s cieľom udržať trend znižovania nezamestnanosti. Cieľom národného projektu Prax pre mladých je podporiť mladých ľudí do 29 rokov pri uplatnení sa na trhu práce.

Karol Zimmer.
Zobraziť galériu (2)
Karol Zimmer.  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Národný projekt Aktivácia znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie podporuje zvýšenie zamestnateľnosti a zamestnanosti tejto skupiny obyvateľov. "Za uplynulý mesiac sa počet žiadostí v oboch projektoch strojnásobil a so žiadateľmi sme sa dohodli na celkovej podpore vo výške takmer 2,5 milióna eur. Na záver pripomínam, že ide o nové projekty, ktoré sme spustili pred približne dvoma mesiacmi,“ doplnil generálny riaditeľ ÚPSVR Karol Zimmer.

Viac o téme: PoklesNezamestnanosťPandémiaSlovenskoMilan Krajniak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu