Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Fico: Pozemkovou kauzou chceli média kryť Branisko

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Kauzy prevodov pozemkov pod Tatrami považuje premiér Robert Fico za politicky uzavreté. Prípad pozemkov vo Veľkej Lomnici označil za súčasť kauzy Veľký Slavkov, pre ktorú bol odvolaný minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS) a spustila rekonštrukciu Slovenského pozemkového fondu.

V diskusnej relácii SRo Sobotné dialógy skonštatoval, že v spomínaných kauzách sa cíti "komfortne", pretože vláda v nich okamžite vyvodila politickú zodpovednosť. Ďalšie vyšetrovanie je už vecou polície a prokuratúry.

Médiá naklonené SDKÚ-DS podľa Fica vytiahli starý prípad, aby prekryli kauzu Branisko. Od tej sa podľa premiéra bývalé vládne strany dištancujú, pretože "nitky idú ďalej" ako len k nominantom SDKÚ v Slovenskej správe ciest (SSC) a ich švajčiarskym kontám. Fico je presvedčený, že vrcholoví manažéri SSC nemohli mať individuálne účty v zahraničí bez toho, aby o tom vedenie SDKÚ nevedelo. Naznačil, že sieť bankových účtov, cez ktorú išli peniaze z Braniska sa ťahala aj do Lichtenštajnska a Veľkej Británie. Indície o to, že k účtom mal prístup exminister dopravy za SDKÚ Gabriel Palacka pochádzajú podľa Fica z "relevantných spravodajských informácií". Dodal, že ak by sa niečo podobné preukázalo u niektorého z jeho ministrov, je pripravený okamžite odstúpiť.

Politické kauzy dokazujú podľa premiéra potrebu zriadiť vyšetrovacie parlamentné výbory. Privítal by tiež, ak by platil zákon o preukazovaní pôvodu majetku, ktorého aplikáciu pozastavil Ústavný súd. Slovensko podľa Fica potrebuje zákon, ktorý by umožnil zobrať majetok tomu, kto ho nadobudol neeticky, ako sa to udialo napríklad v prípade reštitučných káuz.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu