Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Špekulanti majú nový typ podvodu: Takto vynaliezaví ešte neboli! Košičan prišiel o tisíce eur

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Podvodníci nespia na vavrínoch. Blížia sa vianočné sviatky, kedy si mnoho ľudí, najmä zo staršej generácie, vyberie úspory a doma bude mať uchovanú väčšiu hotovosť, s čím rátajú aj rôzni špekulanti. Tí si najnovšie vymysleli skutočne prefíkaný spôsob, ako dostať z ľudí peniaze. Tvária sa totiž, že sú dôveryhodní zamestnanci banky.

 

Archívne video: Polícia vyšetruje ďalší podvod: Páchateľ obral seniorku o 11-tisíc eur

Polícia vyšetruje ďalší podvod: Páchateľ obral seniorku o 11-tisíc eur (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Ak ste si mysleli, že podvodníci sa uspokoja s už „obohranou“ pesničkou o tom, že váš vnuk alebo syn mal vážnu autonehodu, pri ktorej zranil malé dieťa, a keď za neho nevyplatíte značnú časť peňazí, strávi zvyšok života za mrežami, ste na veľkom omyle. Ako upozorňuje polícia, vynaliezavosť podvodníkov totiž nepozná hraníc.

„In“ už podľa nich nie je nie je ani výmysel, že sa chystá vlámanie do vášho domu alebo bytu, a aby ste ochránili všetky svoje cennosti, šperky a financie, máte ich zabaliť do igelitovej tašky a vyhodiť ich von oknom, kde ich určite vezmú policajti, uložia ich na bezpečnom mieste a budú na nich dávať pozor ako na oko v hlave.    

„A keďže podvodníci zistili, že ani finty s osobami, ktoré vám nesú preplatok alebo sú zástupcami rôznych inštitúcií (sociálna poisťovňa, červený kríž, plynári,..) už veľmi nefungujú, skúšajú svoje ´šťastie´ novými výmyslami. A načasovali si ich v skutku tematicky. S blížiacimi sa vianočnými sviatkami bude čoraz väčšie množstvo ľudí vyberať svoje úspory a obzerať sa po darčekoch, ktorými by potešili svojich najbližších. O to viac bude preto dôveryhodnejšie znieť, ak vám niekto zavolá a bude vás presviedčať, že je ten najlepší čas, aby ste ochránili svoje úspory,“ uviedli.

Špekulanti majú nový typ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

Nová taktika

Podvodníci najnovšie preto siahli po triku, kedy vám zavolajú a predstavia sa uveriteľným menom ako riadny zamestnanec konkrétnej banky. Takýto prípad sa pred pár dňami odohral aj v Košiciach. „Staršieho Košičana prekvapil neznámy hlas v telefóne, ktorý sa predstavil ako pracovník banky a oznámil mu, že na mužov občiansky preukaz si niekto vybral úver na viac ako 10 000 eur,“ uviedla košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

Preľaknutý muž počúvol hlas v telefóne, ktorý mu povedal, aby v pobočke banky presunul finančnú hotovosť na účet, zmenil si maximálnu možnú výšku výberu z bankomatu, čiastku následne vybral z bankomatu a potom ju po častiach vkladal do terminálu.

„Neznámy hlas muža po celý čas inštruoval, čo má robiť, a presvedčil ho, že po vložení celej čiastky mu príde na email nové prihlasovacie meno aj heslo, vďaka ktorým bude mať prístup k novému účtu,“ dodala hovorkyňa. Samozrejme, mužovi žiadne prístupové kódy neprišli a on tak prišiel o finančnú hotovosť 8 000 eur. Polícia už vo veci začala trestné stíhanie pre trestný čin podvodu a po páchateľovi pátra.

„Aby však bolo možné takýto skutok nielen dôkladne zadokumentovať, ale začať po páchateľoch čo najskôr pátrať, je potrebné, aby poškodení občania takéto konanie čo najskôr oznámili Policajnému zboru. Samozrejme, pokiaľ je to čo len trochu možné, skutočnosti si treba overiť u svojich príbuzných, známych, v banke či na pošte,“ upozornila Ivanová.

Pamätajte na 6x NE a nestaňte sa obeťou podvodníkov:

  • Nekomunikujte s osobami, ktoré sa v telefóne vydávajú za vášho príbuzného, lekára, policajta, či inú osobu a žiadajú od vás peniaze, takýto hovor ihneď ukončite
  • Nehovorte do telefónu, koľko peňazí máte doma alebo v banke
  • Nevyhadzujte peniaze, šperky či iné cennosti z okna
  • Nedávajte peniaze a cenné predmety cudzej osobe, aj keď tvrdí, že ju za vami posiela váš príbuzný
  • Nevyberajte pre cudzie osoby peniaze z bankomatu alebo zo svojich účtov
  • Nezabúdajte, že preplatky a nedoplatky sa nevyplácajú v hotovosti prostredníctvom zamestnancov spoločnosti, či iných osôb

 

Viac o téme: PeniazeBankaPodvodTelefonátPodvodníciPolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu