Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Potrebujete vybaviť doklady? Obrňte sa trpezlivosťou! Nové občianske preukazy komplikujú na úradoch situáciu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Zavádzanie nových biometrických občianskych preukazov si pýta svoju daň v podobe času. Ak patríte k tým, ktorí si chcú tento si chcú v týchto dňoch vybaviť nový doklad, vyzbrojte sa poriadnou dávkou trpezlivosti, prípadne si žiadosť do konca mesiaca radšej ani nepodávajte.

Archívne video: Roman Mikulec sa zhodol s Českom: Receptom na riešenie migračnej krízy je posilnenie ochrany maďarsko - srbskej hranice

Roman Mikulec sa zhodol s Českom: Receptom na riešenie migračnej krízy je posilnenie ochrany maďarsko - srbskej hranice (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Ministerstvo vnútra sa v týchto dňoch intenzívne pripravuje na vydávanie bezkontaktných biometrických občianskych preukazov s čipom. Ako v tejto súvislosti uviedli, vyžaduje si to úpravy a dôkladné testovanie v informačnej infraštruktúre. „Upozorňujeme občanov, že v dôsledku týchto posledných krokov pred spustením vydávania biometrických občianskych preukazov je potrebné počítať s obmedzeniami pri podaní žiadosti o vydanie občianskeho preukazu,“ upozornil rezort vnútra.

V praxi to znamená, že oddelenia dokladov vybavia v posledných novembrových dňoch menej žiadateľov o vydanie občianskeho preukazu. „Proces sprevádzaný s podaním žiadosti o vydanie občianskeho preukazu a jeho vydaním sa spomalí,“ uviedli. Verejnosť preto prosia o trpezlivos. „Technologicky nastaviť infraštruktúru je pomerne zložité a možné iba za plnej prevádzky,“ vysvetlili.

Dnes, teda 18.11.2022, neprijímajú žiadosti vôbec. „V tejto súvislosti upozorňujeme, že v piatok 18. novembra 2022 nebudú oddelenia dokladov prijímať žiadosti o vydanie OP z dôvodu vykonávania záťažových predprodukčných testov na komunikačnej infraštruktúre. Klienti, ktorí majú na tento deň vytvorenú online rezerváciu, budú samozrejme vybavení,“ dodali.

Potrebujete vybaviť doklady? Obrňte
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto/ Ministerstvo vnútra SR)

Potrebujete vybaviť doklady? Obrňte
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto/ Ministerstvo vnútra SR)

Počkajte si radšej do decembra

Parlament pred niekoľkými dňami schválila návrh, na základe ktorého môže ministerstvo vnútra začať vydávať biometrické bezkontaktné občianske preukazy o mesiac skôr ako pôvodne, čiže už od decembra 2022. Ministerstvo vnútra preto všetkým odporúča požiadať o vydanie nového občianskeho preukazu až v decembri.

„V súčasnosti vydávané občianske preukazy majú zákonom určenú 10-ročnú platnosť skrátenú do augusta 2031. Dôvodom je uplatňovanie európskeho nariadenia o posilnení zabezpečenia preukazov totožnosti občanov Únie, na základe ktorého musí mať najneskôr v auguste 2031 každý obyvateľ Únie biometrický doklad, ktorý obsahuje aj odtlačky prstov,“ uviedli.

Potrebujete vybaviť doklady? Obrňte
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto/ Ministerstvo vnútra SR)

Žiadosť môžete podať len osobne

O vydanie občianskeho preukazu je možné požiadať len osobne na oddelení dokladov OR PZ. „Keďže vnútroštátne právo v oblasti ochrany údajov musí byť v súlade s právom EÚ, nie je možné uchovávať databázy biometrických údajov (podoba tváre a odtlačkov prstov). Z toho dôvodu bola deaktivovaná aj elektronická služba na podanie žiadosti o vydanie občianskeho preukazu,“ vysvetlil rezort vnútra, aké sú na to dôvody.  Ľuďom odporúčajú, aby si zvolili menšie policajné pracoviská, kde sú čakacie doby výrazne nižšie ako vo veľkých klientskych centrách.

Ako vysvetľuje rezort na svojej stránke, nový typ občianskeho preukazu má odlišný dizajn s duálnym rozhraním s množstvom bezpečnostných prvkov. Okrem iných pribudli napríklad reliéfne štruktúry mnohých údajov, ktoré presahujú povinné súčasti dokladu, napríklad podobizeň držiteľa, čím výrazne prispievajú k obmedzeniu falšovania dokladu. Rovnako ako doteraz má nový občiansky preukaz jeden čip, ktorý možno použiť s pomocou čítačky, ale po novom aj bezkontaktne napríklad s pomocou mobilného čítacieho zariadenia s funkciou NFC, čiže rovnako ako platobnú kartu. Je teda pripravený pre používanie e-služieb cez mobil. Čip je chránený mechanizmami aktívnej a pasívnej autentifikácie.

Jeho držiteľ si s pomocou voľne prístupných aplikácií bude môcť sám prečítať  základné údaje o svojej osobe zapísané v čipe.  Zaujímavý je pohľad na nový OP cez ÚV svetlo, kedy sa zobrazí voľným okom neviditeľný štátny znak vo farbách, alebo bezpečnostná grafika.

Viac o téme: Ministerstvo vnútraŽiadostiObčianske preukazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu