Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zima udrela v niektorých častiach Slovenska: Na týchto miestach pozor na prízemný mráz!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na krajnom severe, najmä na Orave a na Zamagurí, je od štvrtkového rána slabý mráz. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti s tým, že ide napríklad o vysoko položené obce Mútne (okres Námestovo) a Reľov (okres Kežmarok).

Naopak, v závetrí karpatského oblúka ležiace Dudince mali vo štvrtok maximum teploty až 12 stupňov Celzia. To je približne o štyri stupne Celzia viac, ako je dlhodobý priemer. Meteorológovia konštatujú, že za studeným frontom, ktorý postúpil cez naše územie v noci, k nám chladnejší vzduch najvýraznejšie prenikol na krajný sever územia.

"Aj vo štvrtok popoludní je vo vyšších hladinách najchladnejšie v Prešovskom kraji a na Orave," tvrdí SHMÚ. Inak je prevažne zamračené a zrážky sa vyskytujú len ojedinele. Teplotu vzduchu najviac ovplyvňuje nadmorská výška a prílev chladného vzduchu.

archívne video

Meteorológ SHMÚ Andrej Kozák predpovedá počasie na najbližšie dni (Zdroj: FB / SHMÚ)

 

Na krajnom severe od rána slabý mráz Za studeným frontom, ktorý postúpil cez naše územie v noci k nám chladnejší vzduch...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Thursday, November 17, 2022

Vo viacerých okresoch hrozí poľadovica 

Poľadovica sa môže vyskytnúť vo všetkých okresoch Prešovského kraja a v niektorých okresoch Košického, Žilinského a Banskobystrického kraja. Výstraha pred poľadovicou platí predbežne do piatka (18. 11.) 12.00 h.

"Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (doprava, pohyb osôb, infraštruktúra - rôzne typy vedenia)," uviedli meteorológovia. Ako dodali, výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Viac o téme: PočasieMrázSHMÚOravaZamagurie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu