Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prezidentka vysvetľuje svoje rozhodnutie vymenovať Plavčana: Nemala inú možnosť, vychutnal si ju aj Matovič!

Čaputová vymenovala exministra Petra Plavčana do funkcie rektora. Zobraziť galériu (5)
Čaputová vymenovala exministra Petra Plavčana do funkcie rektora. (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Viacero fanúšikov a podporovateľov prezidentky Zuzany Čaputovej zostalo v pondelok v miernom šoku, keď sa dozvedeli, že hlava štátu formálne udelila funkciu rektora bývalému ministrovi školstva za SNS Petrovi Plavčanovi. Ten sa v minulosti dostal v ministerskom kresle do problémov a skončilo to až jeho demisiou. Čaputová preto dostala množstvo otázok, prečo k takému kroku pristúpila a sama ich jediným komentárom zodpovedala, no predtým si do nej kopol aj minister financií Igor Matovič (OĽaNO).

archívne video

Prezidentka Zuzana Čaputová: Mier nie je samozrejmosťou (Zdroj: TASR/ Jaroslav Novák)

Čaputová vymenovala rektorov piatich vysokých škôl. Na čelo Vysokej školy Danubius v Sládkovičove sa po jej kroku postaví exminister školstva Peter Plavčan. "Gratulujem novým pánom rektorom a pani rektorke Petrovi Plavčanovi, Samuelovi Abrahámovi, Vladimírovi Hiadlovskému, Bohunke Koklesovej a Marekovi Števčekovi k novým funkciám, do ktorých som ich dnes vymenovala," blahoželá prezidentka v statuse.

Prezidentka vysvetľuje svoje rozhodnutie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

 

Gratulujem novým pánom rektorom a pani rektorke Petrovi Plavčanovi, Samuelovi Abrahámovi, Vladimírovi Hiadlovskému,...

Posted by Zuzana Čaputová on Monday, November 14, 2022

Súčasné prekážky a problémy máme podľa Čaputovej lepšiu šancu zvládnuť ako spoločnosť, v ktorej budú vysoké školy tvoriť dobre fungujúci ekosystém. "Stanú sa živou súčasťou verejnej diskusie a budú etalónom odbornosti a etických štandardov. Verím, že posilnenie transparentnosti a demokratických procesov na vašich školách pocítime aj pri fungovaní a smerovaní našej krajiny," skonštatovala Čaputová.

Reakcie? Boli drsné a ako prvý si zgustol Matovič

Netrvalo dlho a vymenovanie rektorov svojsky a ironicky okomentoval minister financií a líder OĽaNO Igor Matovič. Ten spomenul aj to v akej kauze sa Plavčan v minulosti ocitol a na konci ešte sarkasticky zagratuloval. Matovič pritom krátko po voľbách musel vysvetľovať otázne vypracovanie jeho vlastnej diplomovej práce, podobne ako Andrej Danko (SNS), Branislav Gröhling (SaS) či Boris Kollár (Sme rodina).

Prezidentka vysvetľuje svoje rozhodnutie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovic)

Kritické komentáre na toto vymenovanie sa však hromadili aj pod statusom prezidentky. Ľudia nedokázali pochopiť, ako sa Plavčan mohol do tejto funkcie prepracovať. Viacerí pritom spomínajú jeho "zlyhanie vo funkcii ministra".

Prezidentka vysvetľuje svoje rozhodnutie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Nemala som inú možnosť, reaguje hlava štátu

Ani prezidentke zrejme neušli kritické komentáre na jej adresu a otázky, prečo Plavčana vlastne do funkcie rektora vymenovala. Odpoveď bola jednoduchá - nemala inú možnosť. "Ako kandidáta na rektora ho zvolila Správna rada školy. Ak kandidát na rektora spĺňa zákonné kritéria, ako prezidentka nemám inú možnosť ako rešpektovať akademické slobody a zvoleného kandidáta vymenovať do funkcie," vysvetlila hlava štátu.

Prezidentka vysvetľuje svoje rozhodnutie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Viac o téme: RektorVymenovaniePeter PlavčanZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu