Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Arpád, Ferko, a Renátka: Udusili sa dymom!

Požiar zachvátil 5. a 6. poschodie paneláka na Hrebendovej ulici v Košiciach. Zobraziť galériu (5)
Požiar zachvátil 5. a 6. poschodie paneláka na Hrebendovej ulici v Košiciach. (Zdroj: Nový Čas)

KOŠICE - Tri detské životy včera vyhasli pre obrovskú ľahostajnosť. Pravdepodobne z ohorka cigarety vznikol na košickom sídlisku v noci požiar. V byte nad ohniskom spôsobil obrovskú rodinnú tragédiu. Bratia Arpád († 2), Ferko († 3) a ich príbuzná Renáta († 9), ktorí sa nadýchali splodín, sa už nezobudili.

Matka malých synčekov Gabriela (20) a jej ďalší syn Aladár (4) skončili vo vážnom stave v nemocnici. Obyvateľov paneláka museli včera vysťahovať. Smutne známe košické sídlisko Luník IX bolo celú noc na nohách. Krátko po pol druhej hodine ráno začalo horieť v byte na piatom poschodí jedného z panelákov. Pravdepodobne od nedopalku cigarety sa oheň postupne rozšíril. A štipľavý dym zabíjal. O poschodie vyššie spala nič netušiaca rodina. Gabriela, jej synovia Arpád, Ferko, Aladár a jej príbuzná Renáta. Ani jeden z nich nestihol pred ohňom a dymom ujsť. „Bolo tam veľké zadymenie a požiar. Pri prieskume sme našli živú jednu dospelú osobu a živé jedno dieťa, no ďalšie tri deti už, žiaľ, boli mŕtve. Nikto nekričal o pomoc, hľadali sme len podľa hmatu,“ povedal smutne veliteľ zásahu František Begányi.

Telíčka troch malých detí, ktoré sa udusili pri požiari, zakrývala deka.
Arpád, Ferko, a Renátka:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Nový Čas)


Bračekovia Arpád, Ferko a ich príbuzná Renáta sa udusili. Malého Aladára hospitalizovali v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach. „Dieťa sa nadýchalo splodín a bolo podchladené. Je mimo ohrozenia života,“ uviedla hovorkyňa Veronika Krausová. Horšie je na tom jeho matka Gab riela, ktorá v noci na piatok prišla o dvoch mladších synov. „Leží na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny. Je v bezvedomí a napojená na prístroje. Jej stav je vážny,“ zdôraznila Denisa Vančíková z nemocnice v Šaci. Otec detí podľa našich informácií pracuje v Českej republike. V byte, kde oheň vznikol, sa nikto nezranil. Polícia v tomto prípade začala trestné stíhanie pre všeobecné ohrozenie.

PANELÁK VYSŤAHOVALI
Pre narušenie statiky zasadal včera na košickej radnici krízový štáb. „Platné zmluvy majú len štyri rodiny z osemnástich. Ale aj zvyšné majú trvalý pobyt v Košiciach, a tak pre ne dočasne vyčlenili 1- až 2-izbové byty na sídlisku. Vchod do tohto paneláka bude zamrežovaný,“ uviedla hovorkyňa radnice Jana Geročová.

Panelák, kde požiar vznikol, včera vysťahovali.
Arpád, Ferko, a Renátka:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Nový Čas)


Mama Renátky († 9): Išla tam len prespať
Medzi deťmi, ktoré požiar na košickom Luníku IX neprežili, bola aj malá Renátka († 9). V tú noc nespala doma, ale u svojich známych. „Milovala deti. Gabika je naša príbuzná, tak k nej išla prespať a pohrať sa s jej synmi,“ hovorí zronená matka Renáta Horváthová (31). Keby vedela, čo jej dcéru v noci na včera čaká, nikdy by ju tam nepustila.

Renáta Horváthová sa po správe o smrti svojej dcéry zrútila.
Arpád, Ferko, a Renátka:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Nový Čas)


„Tú strašnú správu som sa dozvedela od príbuzných. Hneď som tam utekala. Od žiaľu som si bila hlavu o chodník,“ vzlyká nešťastná matka. Deväťročná Renátka bola jej druhorodená dcéra. „Ja aj jej otec sme na tom veľmi zle. Otec vybavuje všetky veci okolo pohrebu,“ smutne hovorí Renáta, ktorá len nedávno pochovala svoju matku.

Celý deň včera držala v náručí svoju dcérku Mišku (5).
Arpád, Ferko, a Renátka:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Nový Čas)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu