Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Politici si uctili deň vojnových veteránov: Prezidentka zdôraznila hodnotu mieru

Prezidentka Zuzana Čaputová na cintoríne. Zobraziť galériu (6)
Prezidentka Zuzana Čaputová na cintoríne. (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

PRAHA/BRATISLAVA - Predseda slovenskej vlády Eduard Heger (OĽANO) a český premiér Petr Fiala si v piatok ráno v Prahe uctili pamiatku padlých vojakov. Pri príležitosti Dňa vojnových veteránov položili k pamätníku vence. Aj prezidentka SR Zuzana Čaputová si pripomenula piatkový Deň vojnových veteránov na Vojenskom cintoríne Petržalka - Kopčany v Bratislave. Vo svojom vyhlásení zdôraznila hodnotu mieru.

 Deň vojnových veteránov si 11. novembra pripomínajú ľudia na celom svete. V tento deň v roku 1918 o 11.11 h zaznela pri podpise prímeria symbolicky posledná salva, ktorá ukončila prvú svetovú vojnu. Symbolom veteránov sa stal kvet vlčieho maku. Červené kvety totiž pokrývali hroby padlých vojakov na západnom fronte. Práve preto sa v niektorých krajinách nazýva Deň vojnových veteránov aj Dňom červených makov a pripnutím symbolického kvetu si ľudia pripomínajú hrdinstvo vojakov a vzdávajú im úctu.

Prezidentka Zuzana Čaputová: Mier nie je samozrejmosťou (Zdroj: TASR/ Jaroslav Novák)

Hold vzdala aj prezidentka Zuzana Čaputová

 "Pripomíname si obete všetkých ľudí, ktorí v rôznych vojnových konfliktoch padli za mier a slobodu. V dnešnej dobe a dnešnom kontexte je veľmi dôležité uvedomovať si, že mier nie je samozrejmosťou," uviedla Čaputová. Deň výročia ukončenia prvej svetovej vojny si svet pripomína 11. novembra ako Medzinárodný deň vojnových veteránov. Dovtedy najkrvavejší, štyri roky trvajúci konflikt v dejinách ľudstva ukončilo prímerie, ktoré bolo podpísané 11. novembra 1918 o 11.11 h v reštauračnom vozni francúzskeho generálneho štábu v lesíku neďaleko severofrancúzskeho mesta Compiegne. Symbolom veteránov je kvet vlčieho maku.

Viac o téme: PrezidentkaZuzana ČaputováEduard HegerPetr FialaDeň vojnových veteránov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu