Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Odkiaľ máme plyn? Analytici sa pozreli na čísla: Z Ruska išlo len 6 percent! Zvyšok dodali tieto krajiny

Nord Stream 2
Nord Stream 2 (Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA – Ruský plyn nám už takmer netreba. K takémuto záveru prišli analytici z projektu Dáta bez pátosu, ktorí sa pozreli na naplnenosť zásobníkov a aj na to, odkiaľ k nám dotiekla táto surovina. Čísla hovoria jasne.

Ako uviedli analytici, dodávky plynu do Európskej únie a Veľkej Británie sú plynulé na úrovni 6,5 až 7,5 miliardy metrov kubických už 20 týždňov, teda od začiatku leta. „Import z Ruska postupne klesal a za posledný týždeň bol 404 miliónov metrov kubických. Predstavuje to z celkových 6,936 miliardy metrov kubických menej ako 6 percent,“ uviedli. Rozmenené na drobné -  LNG, čiže skvapalnený plyn, predstavuje 45 percent, plyn z Nórska 38 percent, plyn z Alžírska 7 percent, plyn z Azerbajdžanu 4 percentá a ruský plyn spomínaných 6 percent.

 

RUSKÝ PLYN UŽ TAKMER NETREBA. STIHLI SME TO PRED ZIMOU: Dodávky plynu do EÚ a UK sú plynulé na úrovni 6,5 až 7,5...

Posted by Dáta bez pátosu on Wednesday, November 9, 2022

„Zásoby sú na rekordných 103 miliárd metrov kubických. Minuloročná spotreba EÚ bola necelých 375 miliárd metrov kubických. Podotýkame, že týždenne tečie z ´neruských´ zdrojov priemerne viac ako 6 miliárd metrov kubických,“ poukázali analytici.

Do konca zimy, respektíve do konca apríla zostáva ešte 25 týždňov. „Za toto obdobie pritečie 25 x 6 = 150 a možno až 25 x 7 = 175 miliárd metrov kubických. Ruských 400 mil. metrov kubických je bonus celkovo v objeme: 25 x 400 = 10 miliárd metrov kubických,“ prepočítali.

Aj po zime bude mať podľa nich Európa v zásobníkoch plyn a kapacity LNG len narastú. „Nórsky plyn je k dispozícii, Azerbajdžan ´mimo ruských trás´ ide objemy navýšiť a Alžírsko tiež neklesá,“ pripomenuli.

Viac o téme: PlynZásobníkyRuskoLPGDáta bez pátos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu