Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pranostikám tento rok nepraje: Dočkáme sa aspoň Martina na bielom koni? Meteorológovia v tom majú jasno!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA- Posledné týždne nás počasie trápi výkyvmi počasia, ktoré nie sú dobré pre meteosenzitívnych ľudí, či seniorov. Jeden deň prší, ďalší je hmlisto, následne teploty atakujú hranicu 20 stupňov Celzia. V piatok však máme sviatok sv. Martina, ktorý bol známy tým, že prichádzal na bielom koni. Bude to tak aj tento rok?

V piatok 11. novembra majú sviatok všetci Martinovia a Marošovia. Podľa pranostík bolo toto obdobie v minulosti známe tým, že napadol prvý sneh. Posledné roky však Martinovia skôr, ako na bielom koni, chodia na čiernom a po prvom snehu ani chýru, ani slychu. A vyzerá to tak, že obdobné počasie, ako po minulé roky, nás čaká aj v súčasnosti.

Archívne VIDEO Snehová kalamita v Bratislave: Hustý sneh komplikuje dopravu, mestské časti už zverejnili horúce linky zimnej údržby

Snehová kalamita v Bratislave: Hustý sneh komplikuje dopravu, mestské časti už zverejnili horúce linky zimnej údržby (Zdroj: TASR / Jakub Popelka)

Podľa meteorológov z SHMÚ nás totiž posledný pracovný deň tohto týždňa síce čaká pochmúrne počasie, ale bez sneženia. Aspoň teda v nižších polohách. V piatok totiž bude oblačno až zamračené, na západe a neskôr aj inde zmenšovanie oblačnosti. Nad ráno a dopoludnia sa bude tvoriť hmla. Ojedinele sa vyskytne dážď alebo prehánky, vo vysokých polohách sneženie. Najnižšia nočná teplota dosiahne 5 až 0, v Above a na Zemplíne okolo 7 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota vystúpi na 9 až 14 stupňov Celzia. 

Nezasneží ani cez víkend

Meteorológovia však upozorňujú, že prvého snehu sa nedočkáme ani cez víkend. V sobotu bude jasno až polojasno, miestami spočiatku hmla alebo nízka oblačnosť spojená s mrholením. Najnižšia nočná teplota dosiahne 4 až -2 stupne Celzia. Najvyššia denná teplota vystúpi na 9 až 14, pri celodennej hmle alebo nízkej oblačnosti 4 až 9 stupňov Celzia. 

Pranostikám tento rok nepraje:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V nedeľu nás čaká zamračené a hmlisté počasie, na horách a miestami aj v nižších polohách jasno
až polojasno. Ojedinele mrholenie. Najnižšia nočná teplota dosiahne 5 až 0, v údoliach ojedinele okolo -2 stupne Celzia. Najvyššia denná teplota vystúpi na 10 až 15, pri celodennej hmle alebo nízkej
oblačnosti 5 až 10 stupňov Celzia.

Mimoriadne teplý október

Tohtoročný október bol teplý až mimoriadne teplý. Najvyššia teplota dosiahla 23,8 stupňa Celzia, namerali ju 7. októbra v Strážskom a Veľkých Trakanoch a 17. októbra v Prievidzi. Naopak, najnižšia teplota v polohách do 1000 metrov bola v Polomke a Klenovej, a to -5,2 stupňa Celzia. Vyplýva to z predbežného klimatologického zhodnotenia, ktoré na sociálnej sieti zverejnil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

 

Predbežné zhodnotenie OKTÓBRA 2022 Október 2022 skončil na Slovensku po teplotnej stránke ako nadnormálny (teplý) až...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Sunday, November 6, 2022

"Najvyššia priemerná mesačná teplota vzduchu bola 12,9 stupňa Celzia na meteorologických staniciach Žihárec a Bratislava-Mlynská dolina. Najnižšia priemerná mesačná teplota vzduchu bola 7,6 stupňa Celzia v obciach Stratená a Tatranská Kotlina-Rakúske Lúky," ozrejmil. Najvyššia odchýlka priemernej mesačnej teploty vzduchu od normálu (roky 1991 – 2020) bola 3,4 stupňa Celzia na meteorologickej stanici Lomnický štít. Najnižšia zase v Liptovskom Mikuláši, a to 1,1 stupňa Celzia.

Z hľadiska zrážok bol október podľa SHMÚ mimoriadne suchý až normálny. Percento normálu (1991 - 2020) mesačného úhrnu zrážok bolo najvyššie v Dudinciach - 76,1 percenta, najnižšie v Hurbanove nad Cirochou - 9,5 percenta. Najnižší mesačný úhrn urážok bol 2,5 milimetra v Kamenici nad Hronom, najvyšší bol 74,6 milimetra v Oravskej Polhore.

Viac o téme: SnehMeteorológoviaPredpoveď počasiaPranostikyMartin na bielom koni
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu