Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Smer iniciuje mimoriadnu schôdzu k zdravotníctvu, odvolávať chce opäť aj Mikulca

Roman Mikulec
Zobraziť galériu (3)
Roman Mikulec (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Opozičný Smer-SD podal návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR k situácii v zdravotníctve. Predložil uznesenie s konkrétnymi požiadavkami lekárov a zdravotníckych pracovníkov aj so záväzkom pre vládu prijať spoločné memorandum, ktoré má prispieť k upokojeniu situácie. Informoval o tom predseda Smeru-SD Robert Fico. Návrh s potrebnými podpismi podali v pondelok (7. 11.). Mimoriadne rokovanie by sa mohlo podľa jeho slov začať hneď po skončení aktuálnej 75. schôdze.

"Ľudia majú ústavné práva pokiaľ ide o zdravotnú starostlivosť," zdôraznil Fico. Poukázal na množstvo podaných výpovedí lekárov. Upozornil, že nemocnice hlásia odklad operačných zákrokov, pretože ich nebude mať kto vykonať. Pýta sa, čo robí vláda. Ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému (nominant OĽANO) vyčíta, že hovorí o memorande s lekármi, ktoré ešte nikto nevidel, ako aj rokovania, ktoré nemajú výsledky. Podčiarkol, že vláda musí rokovať o vážnych požiadavkách lekárov.

Brífing strany Smer-SD k mimoriadnej schôdzi k situácii v zdravotníctve (Zdroj: Topky/Maarty)

Šéf Smeru-SD uviedol, že sa dohodli s odborármi a zdravotníckymi pracovníkmi, že preberú ich požiadavky a prenesú ich do uznesenia NR SR. Ozrejmil, že požiadavky sa netýkajú len platov lekárov a zdravotníkov či platieb poistného, ale aj systematických riešení v otázke vzdelávania. Doplnil, že v predloženom uznesení jednotlivé požiadavky pomenúvajú a kladú k nim aj termíny riešenia. "Žiadame vládu, aby urobila všetko pre podpísanie memoranda medzi zdravotníckymi pracovníkmi, lekármi, odbormi a vládou, ktoré upokojí situáciu," doplnil.

Smer iniciuje mimoriadnu schôdzu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

V utorok podá Smer návrh na odvolanie ministra Mikulca

Okrem toho avizoval, že v utorok podá Smer-SD aj návrh na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) v súvislosti s nelegálnou migráciou. "Ak tam bude taký neschopný baran ako minister vnútra, ktorý si len eurá ráta a nič nerobí, tak sa z tohto malého problému, ako ho vnímame, môže stať oveľa väčší," povedal Fico.

Minister vnútra Roman Mikulec na konferencii Na spolupráci záleží aj o nelegálnej migrácii (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Vyčíta mu situáciu na hraniciach s Českou republikou, ktorá obnovila kontroly. Mikulca, policajného prezidenta Štefana Hamrana i šéfa migračného úradu Jána Orlovského kritizoval za ich nekonanie. Upozornil na závažnosť situácie. ČR podľa jeho slov robí to, čo má, teda chráni vlastné hranice. Odmieta preto Hamranove vyjadrenia na adresu českej polície.

Smer iniciuje mimoriadnu schôdzu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Minister vnútra je podľa svojich slov pripravený čeliť odvolávaniu. "Je to legitímne právo poslancov zvolať mimoriadnu schôdzu na odvolávanie člena vlády," uviedol. Hovorí o klamstvách uvádzaných opozičnými stranami. Slovensko podľa Mikulca migračnú vlnu zvláda dobre. Poukázal napríklad na policajné hliadky po celom Slovensku na zachytávanie migrantov, spoločné hliadky s Maďarskom, ako aj na policajtov na srbsko-maďarskej hranici na posilnenie vonkajšej hranice. Zdôraznil, že nemá zmysel zavádzať vnútorné kontroly. Slovensko preto podľa neho vytvára tlak na riešenie situácie zo strany Európskej komisie, napríklad na zosúladenie trestania prevádzačstva a prijatie ďalších krokov.

Mikulec: Zavedenie kontrol na maďarskej hranici neprinesie želaný efekt 

Zavedenie kontrol na maďarskej hranici neprinesie želaný efekt, upozornil v utorok minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) v súvislosti s témou nelegálnej migrácie. Sústrediť sa podľa neho treba na zabezpečenie ochrany vonkajšej hranice Schengenu. 

Teoreticky podľa ministra je možné zaviesť kontroly na hranici s Maďarskom, čo by však obmedzilo slovenských občanov žijúcich za hranicou. Poukázal tiež na vysoké finančné náklady, ale aj nedostatok policajtov či infraštruktúry vzhľadom na členstvo Slovenska v Schengene. Minister tiež argumentuje, že zvýšená migrácia by podľa pravidiel EÚ nemala byť dôvodom hraničných kontrol.  

"Je scestné si myslieť, že dokážeme hermeticky zavrieť hranicu a neprejde ani noha, toto je nereálne, preto hovoríme, že riešením je sa spojiť, jednotlivé krajiny a zabezpečiť ochranu vonkajšej hranice," vyhlásil Mikulec. Za dobrý príklad považuje, ako Slovensko zabezpečuje v spolupráci s medzinárodnými organizáciami hranicu s Ukrajinou. 

Mikulec pripomenul, že z dôvodu zvýšenej migrácie sú hliadky po celom Slovensku. V blízkosti hraníc sú aj spoločné slovensko-maďarské hliadky a slovenskí policajti pôsobia aj na srbsko-maďarskej hranici. V blízkosti hraníc sa podľa ministra hľadajú ďalšie priestory, aby v prípade potreby dokázali zabezpečiť zázemie pre migrantov. 

Maximum snahy venuje podľa Mikulca ministerstvo tomu, aby sa aj v spolupráci s ďalšími krajinami utlmili toky migrantov a zabezpečila sa vonkajšia hranica a zároveň, aby sa štáty vedeli o migrantov nielen postarať, ale aj vrátiť do ich krajín pôvodu, ak to je možné. 

"Európska komisia musí rokovať s Tureckom alebo Srbskom tak, aby sme vedeli s nimi jednať o readmisných dohodách," doplnil Mikulec. Slovensko tiež vytvára tlak, aby Európska komisia riešila aj nedodržiavanie platných usmernení, či zosúladenie vízovej politiky so Srbskom alebo zosúladenie trestania prevádzačstva. Rokuje sa podľa neho aj o refundáciách nákladov, ako to bolo v prípade ukrajinských odídencov.

K zámeru generálnej prokuratúry preveriť kroky v súvislosti so zabezpečením hraníc Mikulec povedal, že víta, ak generálny prokurátor Maroš Žilinka prešetrí, ako dochádza k presunu migrantov z českej hranice na Slovensko. "Poskytneme mu maximálnu súčinnosť," dodal. 

Viac o téme: SchôdzaOdvolávanieRobert FicoSmer-SDRoman Mikulec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu