Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Žilinka chce účinnejšiu ochranu pred nepríčetnými páchateľmi: Pre spoločnosť sú nebezpeční

Generálny prokurátor Maroš Žilinka
Generálny prokurátor Maroš Žilinka (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Generálny prokurátor Maroš Žilinka upozorňuje na chýbajúcu právomoc prokurátora bezodkladne umiestniť obvineného páchateľa činu inak trestného do zdravotníckeho zariadenia. V liste predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi (Sme rodina) navrhuje preto zmenu Trestného poriadku. Úprava má podľa neho zabezpečiť účinnejšiu ochranu pred nepríčetnými páchateľmi nebezpečnými pre spoločnosť.

V súčasnosti musí byť podľa Žilinku obvinený vo väzbe okamžite prepustený z väzby na slobodu a to aj v prípade, ak sa konštatuje jeho nepríčetnosť v spojení s nebezpečnosťou jeho pobytu na slobode. "Takýto páchateľ môže nielen seba, ale aj iné osoby (najmä poškodených), bezprostredne v čase po prepustení z výkonu väzby, do času jeho umiestnenia v zdravotníckom zariadení, ohrozovať na živote a zdraví," uviedol na sociálnej sieti.

 

NAVRHUJEM ÚČINNEJŠIU OCHRANU PRED NEPRÍČETNÝMI PÁCHATEĽMI NEBEZPEČNÝMI PRE SPOLOČNOSŤ Na základe poznatkov získaných z...

Posted by Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR on Tuesday, November 8, 2022

Ide o naliehavosť zmeny

Na príkaz prokurátora na dočasné umiestnenie obvineného do zdravotníckeho zariadenia by nadviazalo civilné detenčné konanie. Adresovanie listu predsedovi parlamentu zdôvodnil generálny prokurátor naliehavosťou zmeny. Prebiehajúce pripomienkové konanie k novele Trestného poriadku podľa neho nepredstavuje dostatočne rýchly a razantný legislatívny nástroj na dosiahnutie účelu podnetu.

Viac o téme: PáchateľGenerálny prokurátorMaroš ŽilinkaZabezpečenie ochrany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu