Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Mnohí ich milujú, iní nenávidia: Dotkne sa vojna na Ukrajine aj kultových ruských vianočných rozprávok?

Televízia Markíza počas Vianoc odvysiela ruskú rozprávku Mrázik. Zobraziť galériu (2)
Televízia Markíza počas Vianoc odvysiela ruskú rozprávku Mrázik. (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Už uplynulo viac ako osem mesiacov, čo Rusko napadlo Ukrajinu. Prezident Vladimir Putin nazval útok špeciálnou operáciou. Vojna si vyžiadala už tisíce mŕtvych a škody na infraštruktúre. Budú slovenské televízie počas Vianoc bojkotovať kvôli agresii Moskvy ruské rozprávky?

Západ pre vojnu na Ukrajine zaviedol proti Rusku sankcie, aké nemajú obdobu. Okrem iného hollywoodske štúdiá ako Disney, Sony, Warner Bros, Marvel alebo Universal, streamovacia služba Netflix už neponúkajú v Rusku svoje filmy ani služby.

Premiér prezradil, s kým strávi Vianoce (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Ovplyvní ruská operácia na Ukrajine aj vysielanie našich televízií počas sviatkov a budeme si opäť môcť pozrieť tradičné ruské rozprávky? Veď taký Mrázik bol doteraz neodmysliteľnou súčasťou vysielania počas Vianoc.

Ako to bude na Markíze?

Objaví sa Mrázik na obrazovkách Markízy? Na túto otázku odpovedala televízia portálu Mediaklik slovami: „Veľmi citlivo vnímame situáciu v súvislosti s ruskou agresiou na Ukrajine. Aj o tejto téme divákom každý deň prinášame objektívne, neskreslené a dôveryhodné informácie v našich spravodajských a publicistických reláciách. Vianočné sviatky sú obdobím, kedy sa programová ponuka TV Markíza tradične zameriava najmä na vysielanie klasických a divácky mimoriadne obľúbených rozprávok a rodinných filmov. Medzi najsledovanejšie tituly už dlhé roky patrí aj dnes už kultová rozprávka Mrázik, bez ktorej by si mnohé slovenské rodiny ani nevedeli predstaviť Vianoce. Divákov rozhodne nechceme sklamať a preto im Mrázika ponúkneme aj tento rok.“

Mnohí ich milujú, iní
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Televízia JOJ a RTVS

Televízia JOJ zaujala nekompromisný postoj už od začiatku vojenskej operácie na Ukrajine a neodvysielala odvtedy žiadny ruský film. A zdá sa, že tento postoj si zachová aj počas nadchádzajúcich sviatkov. „V televízii JOJ nevysielame ruské filmy od vypuknutia vojny na Ukrajine, bude to tak aj počas nadchádzajúcich vianočných sviatkov,“ vysvetlila hovorkyňa JOJ Group Lucia Kulihová.

Podobne situáciu vníma aj RTVS: „RTVS neplánuje vysielanie žiadnych ruských programov v najbližších mesiacoch, vrátane vianočných sviatkov. RTVS od začiatku okupácie Ukrajiny Ruskou federáciou (24.2.2022) zastavila aj nákup vysielacích práv k televíznym programom ruského pôvodu a akékoľvek obchodné vzťahy s ruskými spoločnosťami.“

Viac o téme: InváziaTelevízieRuskoUkrajinaVianoceRuské rozprávky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu