Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vianoce na ľade alebo na blate? Meteorológovia priblížili, aké počasie nás čaká počas sviatkov: Na toto sa pripravte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: FB/SHMÚ, Getty Images)

BRATISLAVA/PRAHA - Dušičky sú za nami, v obchodoch už vidno vianočné ozdoby a darčeky, mnohí z nás sa už chystajú aj na najkrajšie sviatky roku. Posledné roky však počasie skôr ako Vianoce pripomínalo skorú jar, keďže teploty stúpali nad 10 stupňov Celzia. Tohtoročné modely hovoria, že zima bude zrejme rovnako teplá ako posledné roky. Ako to však bude so snehovou nádielkou? Odborníci majú odpoveď!

Súčasné počasie síce vôbec nevyzerá ako začiatok novembra, no je jasné, že o pár týždňov tu máme pre mnohých obľúbené vianočné sviatky. Posledné roky vsak vôbec nepripomínali typické Vianoce, keďže neboli na ľade, ale na blate a s pomerne vysokými teplotami. Donedávna sa hovorilo o tom, že jav La Niña môže ovplyvniť počasie v zime natoľko, že konečne zažijeme poriadnu snehovú nádielku počas sviatkov. To je však už minulosť.

Archívne VIDEO V Bratislave napadol sneh

V Bratislave napadol sneh (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Podľa Európskeho centra pre strednodobé predpovede počasia (ECMWF) budú snehové zrážky, naopak, podpriemerné, a to prakticky v celej Európe. Upozornil na to portál Severe Weather. Iná situácia však môže nastať v strednej a východnej Európe, a to najmä v Rakúsku, Česku, ale aj u nás na Slovensku. "V malých častiach strednej Európy predpokládáme v decembri zvýšený potenciál snehových zrážok," vysvetlili experti. Konkrétne sa táto prognóza týka horských oblastí Rakúska, Slovenska, ale aj pohraničných oblastí Česka.

Vianoce na ľade alebo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: severe-weather.eu)

Slová odborníkov potvrdzuje aj ďalší prognostický model, a to Meteorologická kancelária Spojeného kráľovstva. Prvé tri mesiace nového roka by potom mali byť opäť podpriemerné, čo sa týka snehových zrážok. Aj to sa však môže zmeniť, keďže stále ide o pomerne dlhé obdobie a počasie sa často mení doslova z hodiny na hodinu. 

Viac o téme: Predpoveď počasiaSnehová nádielkaZima 2022Prognostické modely
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu