Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V procese s exšéfom kontrarozviedky Ľubomírom Arpášom rozsudok zatiaľ nezaznel

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - V procese s exšéfom kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľubomírom Arpášom rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) zatiaľ nezaznel. Na jeho banskobystrickom pracovisku v piatok pokračovali záverečné reči, tentoraz spoluobžalovaného advokáta Františka Poláka.

Ľubomír A., František P. a Ľubomír T. čelia obžalobe z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu vydierania, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a zločinu podplácania. V roku 2017 mali vydierať majiteľa spoločnosti Podtatranská hydina Pavla Konkoľa. Ten bol obvinený v inej daňovej trestnej činnosti. Od podnikateľa žiadali úplatky výmenou za to, že polícia nebude vyšetrovať podozrenia v jeho firmách. Obžalovaní vinu popierajú.

Záverečná reč Františka P. trvala celý pojednávací deň. Mal ju pripravenú na vyše 150 stranách. V nej vysvetľoval, že skutok tak, ako stojí v obžalobe, sa nemohol stať. "Trestnú činnosť si vymysleli orgány činné v trestnom konaní. Vyšetrovací spis je nezmyselný. Poškodený Konkoľ klamal, čo na súde vypovedal, je lož a nezmysel," zdôrazňoval advokát. Podrobne poukazoval na rozpory vo výpovediach podnikateľa, ktorý mal byť údajne vydieraný. Pre médiá sa odmietol v tomto štádiu konania vyjadriť. Urobí tak až po vyhlásení rozsudku.

Bývalý šéf kontrarozviedky SIS Ľubomír A. v piatok na súd neprišiel, písomne svoju neúčasť neospravedlnil. Prítomný nebol ani jeho obhajca, nechal sa zastupovať advokátkou. Ľubomíra A. obvinili v rámci policajnej akcie Babylon. Od začiatku procesu tvrdí, že je nevinný, nič nespáchal a skutky sa nestali. Podľa neho bolo celé prípravné konanie scestné, nekorektné a plné závažných pochybení. Podnikateľ vraj nehovorí pravdu. Poškodená strana si v rámci konania uplatňuje náhradu škody vo výške 1.750.000 eur. 

Viac o téme: KontrarozviedkaSISĽubomír Arpáš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu