Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

AKTUÁLNE Klus opúšťa poslanecký klub SaS, končí aj ako podpredseda strany! Prvá reakcia Sulíka

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poslanec Martin Klus opúšťa poslanecký klub SaS. Informovala o tom samotná strana. Klus zároveň odstúpil aj z pozície podpredsedu a tímlídra strany.

Archívne video: Sloboda a Solidarita má za sebou kongres, Klusovi vyslovili dôveru až dve tretiny prítomných!

Sloboda a Solidarita má za sebou kongres, Klusovi vyslovili dôveru až dve tretiny prítomných! (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Klus oficiálne končí ako podpredseda a tímlíder SaS. Odchádza aj z poslaneckého klubu. „Moje rozhodnutie vystúpiť z poslaneckého klubu a odstúpiť z pozícií podpredsedu a tímlídra strany vychádza z pretrvávajúcich rozdielnych pohľadov na aktuálne smerovanie krajiny a osobitne z otázky o predčasných voľbách a procesoch k nim vedúcich. Keďže moja hodnotová a programová orientácia je dlhodobo zrejmá, som aj naďalej pripravený koordinovať viaceré hlasovania v NR SR s poslaneckým klubom SaS a pokračovať v konštruktívnej spolupráci. Nakoľko však chápem, aké dôležité je pre stranu a jej poslanecký klub udržiavať si podľa možnosti názorovú a hlasovaciu jednotu, ktorú mu garantovať neviem, rozhodol som sa ďalej pôsobiť ako nezaradený poslanec NR SR a opustiť vedúce pozície v strane,“ uviedol Klus.   Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka strana rozhodnutie Martina Klusa rešpektuje. „Martinovi Klusovi prajem všetko dobré,“ doplnil Richard Sulík.

"Jeho odchod ma mrzí. Prajem mu všetko dobré," uviedla Jana Bittó Cigániková. 

AKTUÁLNE Klus opúšťa poslanecký
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Klus pôsobil po voľbách do NR SR v roku 2020 ako štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí. Z postu odišiel po tom, ako ministri a štátni tajomníci za SaS opustili vládu. Do parlamentu prišiel začiatkom októbra už ako opozičný poslanec.

To, že je Klus nespokojný s niektorými krokmi, ktoré strana SaS podnikla, nebolo tajomstvom. On sám pred pár týždňami prehovoril o tom, že nevylučuje odchod zo strany.  Po chuti mu nebol štýl opozičnej politiky, ktorú začali liberáli po odchode z vlády predvádzať. Ako jeden z mála dokonca nechcel ani odchod strany z vlády.

Reagujú aj poslanci OĽaNO

"Martina Klusa si veľmi vážim nielen ako odborníka, ale aj ako človeka, ktorý je hlasom racionality. Vždy zastával rovnaký názor ako mám ja, že odchod SaS z koalície nie je správnym krokom. Potvrdilo sa to aj teraz, v komunálnych a župných voľbách, kedy aj kvôli nízkej účasti pravicových voličov Smero-Hlas a fašistické združenia rozpínali svoje chápadlá. Ľudia sú právom znechutení a dali to najavo, preto sa musíme mobilizovať a zvážiť svoje politické kroky," uviedol na margo Klusovho rozhodnutia poslanec Tomáš Šudík zo strany OĽaNO.

"Martinovi prajem veľa šťastia v jeho ďalšom rozhodovaní. Som rád, že mal odvahu prejaviť svoje presvedčenia aj napriek tomu, že sa nezhodovali s rozhodnutiami jeho strany. Je dôležité byť konštruktívny a nestratiť tvár," dodal. 

 

Martina poznám ako rozumného, zodpovedného a konštruktívneho človeka, ktorý nad straníckymi záujmami vždy uprednostil...

Posted by Andrej Stančík on Monday, October 31, 2022

"Martina poznám ako rozumného, zodpovedného a konštruktívneho človeka, ktorý nad straníckymi záujmami vždy uprednostil záujmy krajiny a jej smerovanie. Ktorý chápal, že proeurópske a prozápadné ukotvenie je dôležitejšie ako pena dní. Že predčasné voľby sú v čase vojny nebezpečnou ruskou ruletou. Nebál sa povedať svoj názor, či už interne, alebo verejne. Viem, že podobne ako on rozmýšľajú aj ďalší. Želám mu veľa šťastia. Slovensko potrebuje ľudí ako on," vyjadril sa ďalší poslanec za stranu OĽaNO Andrej Stančík. 

Viac o téme: SaSMartin Klus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu