Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nové pravidlá pre vodičov: V obci sa zníži rýchlosť

(Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Maximálna povolená rýchlosť v obciach by sa mala znížiť na 50 kilometrov za hodinu, postihy za najvážnejšie dopravné priestupky sa zrejme sprísnia a vodiči budú musieť mať zapnuté svetlá po celý rok. Vyplýva to z návrhu zákona o cestnej premávke, ktorý dnes schválila vláda.

"Nový zákon má cieľ predovšetkým zvýšiť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky po tom, čo čísla predovšetkým usmrtených na našich cestách sú alarmujúce," povedal novinárom po rokovaní vlády minister vnútra Robert Kaliňák. Norma by mala podľa neho postihovať najväčších cestných pirátov.

Slovensku sa zatiaľ nedarí výrazne znižovať počet mŕtvych pri haváriách. Vlani na cestách zomrelo najviac ľudí od roku 2003, nehody si vyžiadali 627 obetí.

Minister tiež argumentoval, že súčasný zákon pochádza z roku 1996 a bol už 27-krát novelizovaný. Predlohu musí ešte odobriť parlament, väčšina zmien by mala nadobudnúť účinnosť od októbra tohto roku. Pôvodne sa mali zaviesť už januára tohto roka, avšak pre množstvo pripomienok sa materiál dostal na vládu s niekoľkomesačným oneskorením.

Pokuty by mali vzrásť napríklad pri šoférovaní pod vplyvom alkoholu a drog či vysokého prekročenia rýchlosti, ale aj pri odmietnutí podrobiť sa vyšetreniu na zistenie alkoholu. Najvyššia pokuta by mala dosiahnuť 40.000 korún. Pri bežných priestupkoch však podľa Kaliňáka sankcie ostanú na súčasnej úrovni. Dodal, že v budúcnosti by mali mať vodiči možnosť zaplatiť pokutu aj platobnou kartou, podľa ministra to však netreba upravovať zákonom.

Polícia by mala dostať do rúk aj lepší nástroj na vymáhanie pokút. Ak šofér nezaplatí uloženú blokovú pokutu, dostane potvrdenie na povolenie ďalšej jazdy na obdobie 15 dní, počas ktorých by ju mal zaplatiť. Inak mu bude zadržaný vodičský preukaz.

V zákone ostala naďalej maximálna povolená rýchlosť na diaľnici 130 kilometrov za hodinou, otvorila sa však možnosť zvýšiť ju pre menšie vozidlá. Národná diaľničná spoločnosť už skôr ohlásila, že zvažuje návrh, aby sa na časti diaľnic zvýšila na 140 alebo 160 kilometrov za hodinu.

Vodičov zrejme čaká aj povinnosť používať zimné pneumatiky, keď budú cesty pokryté snehom, ľadom alebo námrazou. Presné obdobie sa v predlohe nestanovilo, pretože podľa ministra by si mnohí vodiči zo sociálnych dôvodov nemohli dovoliť kúpiť zimné pneumatiky.

Pri menej závažných nehodách šoféri v budúcnosti zrejme nebudú musieť privolať políciu. K lepšej plynulosti a bezpečnosti premávky na diaľniciach by mal prispieť okrem iného zákaz jazdy kamiónov v čase najhustejšej dopravy, najmä v piatok a nedeľu popoludní a podvečer, ako i v sobotu v letnom období. Počet hodín, počas ktorých by mali platiť obmedzenia počas väčšiny roka, sa zníži, avšak bude sa vzťahovať okrem nedele aj na piatok. Zlepšiť plynulosť dopravy by malo aj zvýšenie minimálnej rýchlosti na diaľniciach.

Novým povinnostiam sa asi nevyhnú ani cyklisti a chodci idúci po ceste, ktorí pri zníženej viditeľnosti mimo obce budú musieť mať na sebe reflexné prvky. Cyklisti by zas mali byť povinní nosiť prilbu na cestách mimo obce, mladiství aj v obci.

Pri šoférovaní bude platiť zákaz telefonovania, výnimka bude pri použití takzvanej sady hands free. Oproti pôvodnému návrhu však vypadol zákaz pitia, jedenia a fajčenia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu