Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO Smer-SD podporí štátny rozpočet, vyhlásil Robert Fico: Má však podmienky

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

BRATISLAVA – Opozičný Smer-SD podporí štátny rozpočet na budúci rok za predpokladu, že do 30. júna 2023 sa budú konať predčasné parlamentné voľby a že v rozpočte sa vykonajú určité úpravy. Požadujú presun 3 miliárd eur na zdravotníctvo, sociálne veci a školstvo. V utorok na tlačovej konferencii to vyhlásil predseda Smeru-SD Robert Fico.

Strana podľa Fica vníma situáciu, ktorá na Slovensku je. Zdôraznil však, že za to, že vládna koalícia nemá dostatok hlasov v parlamente, musí zaplatiť "politickú cenu". "Rozpočet môže bez problémov prejsť, ak do 30. júna sú voľby a ak budú v rozpočte urobené zmeny," priblížil Fico s tým, že v takom prípade môže vládna koalícia počítať s 27 hlasmi Smeru-SD.

VIDEO Smer-SD podporí štátny rozpočet, ak sa upraví a budú predčasné voľby

Smer-SD podporí štátny rozpočet, ak sa upraví a budú predčasné voľby (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Strana bude žiadať presun 3 miliárd eur 

Poslanec Smeru-SD Ladislav Kamenický ozrejmil, že strana bude žiadať presun 3 miliárd eur do kapitol zdravotníctva, sociálnych vecí a školstva. Poukázal pritom aj na mieru zvýšenia výdavkov v návrhu budúcoročného rozpočtu oproti roku 2019. "Treba prehodnotiť rezervy, treba prehodnotiť iné veci a nájdu sa 3 miliardy do týchto oblastí, ktoré my požadujeme," skonštatoval s tým, že o rozdelení 3 miliárd eur je možné diskutovať.

VIDEO Smer-SD podporí štátny
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Peniaze podľa Kamenického treba na stabilizáciu zdravotníctva

Kamenický zároveň poukázal na to, že výdavky na zdravotníctvo majú byť v budúcom roku podľa návrhu nižšie, ako bola skutočnosť v roku 2022. Peniaze podľa Kamenického treba na stabilizáciu zdravotníctva, ale aj na sociálne veci. Vyše 1 miliardy eur preto chcú na oblasť sociálnych vecí na pomoc a "kompenzáciu toho, o čo okradla táto vláda dôchodcov".

VIDEO Smer-SD podporí štátny
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Marián Viskupič je skeptický

Návrh rozpočtu v podobe, ako bol schválený vládou, neplánuje v Národnej rade (NR) SR podporiť ani SaS. Predseda parlamentného finančného výboru a poslanec za SaS Marián Viskupič je skeptický aj voči možnosti zmysluplnej komunikácie, ktorá by smerovala k úprave rozpočtu do čísel, ktoré by vedeli podporiť.

VIDEO Smer-SD podporí štátny
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Vláda v polovici októbra schválila návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2023 až 2025. Vyplýva z neho, že deficit verejných financií SR by mal v budúcom roku vzrásť na 6,44 % hrubého domáceho produktu (HDP) z tohtoročných takmer 5 %.

Viac o téme: Predčasné voľbyŠtátny rozpočetRobert FicoSmer-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu