Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Hrubý domáci produkt v treťom štvrťroku 2022 medziročne vzrástol o 1,2 %

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Hrubý domáci produkt (HDP) v stálych cenách v 3. štvrťroku 2022 medziročne vzrástol o 1,2 %. Po očistení o sezónne vplyvy sa HDP medziročne zvýšil o 1,2 % a medzikvartálne o 0,3 %. V bežných cenách sa v treťom štvrťroku 2022 vytvoril HDP v objeme 28,31 miliardy eur, čo predstavuje medziročne nárast o 8,8 %. Vyplýva to z rýchleho odhadu HDP a zamestnanosti, ktorý zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Objem HDP v stálych cenách prekročil objem HDP za rovnaké obdobie pred krízou, hodnotu 3. štvrťroka 2019 preskočil o 1,6 %. Rast slovenskej ekonomiky podporil najmä domáci dopyt. Pridanú hodnotu v 3. štvrťroku po dlhšom čase pozitívne ovplyvnil najmä vývoj v odvetví výroba motorových vozidiel. Naopak, pokles pridanej hodnoty sa zaznamenal vo výrobe a spracovaní kovov a vo výrobe kovových konštrukcií.

Celková zamestnanosť v referenčnom období dosiahla 2,43 milióna osôb. V porovnaní s tretím štvrťrokom 2021 sa zvýšila o 1,5 %. Po očistení o sezónne vplyvy celková zamestnanosť vzrástla medziročne o 1,5 % a medzikvartálne o 0,1 %. Rýchly odhad HDP a zamestnanosti bude na základe ďalších dostupných štatistických a administratívnych údajov spresnený a zverejnený vrátane štruktúr jednotlivých ukazovateľov 6. decembra 2022.

Viac o téme: NárastHDPHrubý domáci produkt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu