Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Slnko nám predviedlo úžasné nebeské divadlo: FOTO a VIDEO ako dôkaz okúzľujúcej sily vesmíru

čiastočné zatmenie Slnka Zobraziť galériu (5)
čiastočné zatmenie Slnka (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Najvýznamnejší astronomický úkaz tohto roka sme mohli na Slovensku pozorovať od 11.15 h. Profesionálni aj amatérski astronómovia si prišli na svoje. Na prvý pohľad ste si nemuseli nič všimnúť, no stačilo si k očiam priložiť čierne sklíčko a sledovať, ako sa zo Slnka ukrajuje a potom zase rastie.

archívne video

Čiastočné zatmenie Slnka na Slovensku (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Čiastočné zatmenie Slnka, ktoré sme dnes mohli pozorovať na Slovensku, bolo naozaj výnimočné. Naposledy sme si podobné nebeské divadlo pozreli vlani 10. júna, no vtedy išlo o zatmenie len s malou fázou. Nasledujúce bude vidieť 29. marca 2025. V tomto prípade bude fáza zatmenia ešte menšia. Tento rok nám však Slnko poskytlo naozaj nádherné divadlo a vďaka jasnej oblohe sme ho mohli pozorovať od začiatku až do konca. Podľa astronómov ide o 55. zatmenie zo série, ktorá sa začala 6. marca 1049 a skončí sa 11. mája 2347.

Slnko nám predviedlo úžasné
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ochrana očí je najdôležitejšia

Na pozorovanie zatmenia Slnka nie je potrebné používať ďalekohľad, no určite by ste ho nikdy nemali pozorovať ani bez dobrej ochrany zraku. Najlepšie sú špeciálne okuliare s ochrannou fóliou na vizuálne pozorovanie alebo aj tmavé zváračské sklo. "Často odporúčané diskety nie sú najvhodnejšie, keďže neodfiltrujú infračervenú časť spektra," poukazujú astronómovia.

Slnko nám predviedlo úžasné
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Slnko nám predviedlo úžasné
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Slnko nám predviedlo úžasné
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Pri pozorovaní ďalekohľadom filter umiestnime vždy pred objektív, nikdy nie do blízkosti okuláru, hrozí jeho poškodenie či prasknutie," upozornil vedúci sekretariátu Slovenského zväzu astronómov Pavol Rapavý. Dodal, že pri fotografovaní alebo videozázname je vhodné použiť objektívy s dlhou ohniskovou vzdialenosťou, keďže obraz Slnka v ohnisku objektívu s ohniskovou vzdialenosťou jeden meter je len deväť milimetrov.

Aj takto možno pozorovať zatmenie

Keď ste to tentokrát nestihli, pripravte sa poriadne na slnečné divadlo o dva roky. 'Kosáčiky' Slnka počas zatmenia možno pozorovať aj cez dierkovú komoru. Tú v prírode dobre nahradia listy dostatočne hustej koruny stromu, pod ktorými uvidíte obrazy 'odhryznutého Slnka'.

Najbezpečnejším a najpohodlnejším spôsobom pozorovania zatmenia je metóda projekcie. "Ak nemáte k dispozícii vhodné vybavenie, navštívte najbližšiu hvezdáreň, kde bude pripravená nielen pozorovacia technika, ale aj ochotní zamestnanci, ktorí vám povedia aj množstvo zaujímavostí nielen o zatmeniach," poukázal generálny riaditeľ Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove Marián Vidovenec.

Dnešné zatmenie bolo viditeľné v Európe, severovýchodnej Afrike, Strednom východe a západnej Ázii. Maximálna fáza zatmenia v jednotkách priemeru slnečného disku nastala v strednej časti Ruska. Zo Slovenska bolo podľa astronómov úplné zatmenie Slnka viditeľné 8. júla 1842 a najbližšie bude až 7. októbra 2135.

Viac o téme: SlnkoČiastočné zatmenie Slnka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu