Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slovenská židovská komunita sa ocitla v atmosfére strachu a neistoty, uviedol Richard Duda

V centre Bratislavy na Zámockej ulici sa v stredu večer strieľalo
V centre Bratislavy na Zámockej ulici sa v stredu večer strieľalo (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Slovenská židovská komunita sa ocitla v atmosfére strachu a neistoty. Uviedol to predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí (ÚZŽNO) v SR Richard Duda. Čin mladého páchateľa je podľa neho dôsledkom zlyhaní na viacerých úrovniach.

Slovenská židovská komunita podľa Dudu verí, že nie je neskoro a tento stav je možné zvrátiť, ak sa o zmenu pričinia všetci aktéri na všetkých úrovniach našej spoločnosti. Predseda ÚZŽNO zdôraznil, že páchateľ nenávidel ľudí za tie črty, ktoré ovplyvniť nedokážu, a to je veľavravné o prostredí, v ktorom vyrastal. "Sexuálnu orientáciu a etnický pôvod si človek nevyberá, nevie ich ovplyvniť vlastnou voľou. To, či bude slušným človekom, kriminálnikom, extrémistom, náboženským fanatikom alebo vrahom vlastnou vôľu, ovplyvniť dokáže," uviedol.

VIDEO Majiteľ Teplárne Roman Samotný k stredajšej streľbe na Zámockej

Majiteľ Teplárne Roman Samotný k stredajšej streľbe na Zámockej (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ďalšiu rovinu problému vidí v stave našej spoločnosti

Podľa Dudu došlo k zlyhaniu plnenia základnej úlohy rodiny – vychovať slušného človeka so silným hodnotovým rebríčkom. "Ak by aj rodičia boli nositeľmi extrémistických a netolerantných názorov, predpokladáme, že i ten najradikálnejší rodič si neželá vidieť vlastné dieťa mŕtve či vo väzení za masovú vraždu," vyhlásil. Ďalšiu rovinu problému, ktorý vyústil do tragédie, vidí v stave našej spoločnosti. "Existujú politici, aj v stranách, ktoré nie sú považované za radikálne, extrémistické či fašistické, ktorí si svoju politickú kariéru založili na ultrakonzervatívnej agende vyznačujúcej sa odmietaním inakosti, xenofóbiou a názormi, ktoré patria do stredoveku," skonštatoval Duda.

Páchateľ z miesta činu ušiel

V centre Bratislavy na Zámockej ulici došlo v stredu (12. 10.) večer pred podnikom, ktorý navštevuje LGBTI+ komunita, k streľbe. Na mieste zomreli dvaja muži. Zranená bola jedna žena. Páchateľ z miesta činu ušiel. Polícia ho našla ráno mŕtveho. Prípad vyšetruje Národná kriminálna agentúra.

Viac o téme: StreľbaZámocká ulicaSlovenská židovská komunikaRichard Duda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu