Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na zhromaždení Za dúhové Slovensko si uctili pamiatku obetí streľby na Zámockej ulici

(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Verejnosť sa vo štvrtok večer zišla na bratislavskom Námestí SNP na zhromaždení s názvom Za dúhové Slovensko. Uctili si tak pamiatku obetí tragickej streľby na Zámockej ulici. Na zhromaždení prečítali výzvu, ktorou apelujú na vládu okamžite zabezpečiť potrebné proinkluzívne opatrenia v školstve, vzdelávanie a podporu pedagógov, ako aj vzdelávanie detí k ľudskosti a inkluzívnemu prístupu k životu.

"Nevytvorili sme akceptujúce, bezpečné a inkluzívne prostredie detí a mládeže v školách, neriešili sme, že sa neučia to najpotrebnejšie pre život - žiť zodpovedne svoju slobodu, spolupracovať, vážiť si jeden druhého, nepodliehať konšpiráciám a nenávisti. O holokauste sa žiaci učia vo veku, kedy už útočník veril konšpiračným teóriám," uviedla organizátorka zhromaždenia Katarína Cíbiková.

VIDEO Prezidentka Zuzana Čaputová po streľbe v Bratislave vyjadrila sústrasť pozostalým a želá silu ľuďom z LGBTI komunity

Prezidentka Zuzana Čaputová po streľbe v Bratislave vyjadrila sústrasť pozostalým a želá silu ľuďom z LGBTI komunity (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Organizátori zároveň avizujú piatkový pochod proti násiliu

Aktivisti pripomínajú, že inakosť a rôznorodosť ľudí nemajú deti v školách šancu zažiť, pretože máme stále segregované školstvo, "ktoré nezvláda ani násilnú integráciu, nieto inklúziu". Učitelia podľa nich nemajú podporu a sami dezinformáciám a extrémizmu podliehajú. Po príhovoroch sa zhromaždení presunuli pred podnik na Zámockej ulici, v ktorom dvaja mladí ľudia tragicky zahynuli. Organizátori zároveň avizujú piatkový (14. 10.) pochod proti násiliu.

VIDEO Polícia vypátrala miesto strelca zo Zámockej ulice

Polícia vypátrala miesto strelca zo Zámockej ulice (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Streľba si vyžiadala dve obete

V centre Bratislavy na Zámockej ulici došlo v stredu (12. 10.) večer pred podnikom, ktorý navštevuje LGBTI+ komunita, k streľbe. Na mieste zomreli dvaja muži. Zranená bola jedna žena. Páchateľ z miesta činu ušiel. Polícia ho našla ráno mŕtveho. Prípad vyšetruje Národná kriminálna agentúra.

Viac o téme: PamiatkaStreľbaZhromaždenieZámocká ulicaZa dúhové Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu