Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEOROZHOVOR Riaditeľ Kariéra.sk: O aktuálnej situácii na trhu práce a o koho majú zamestnávatelia najväčší záujem!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Obchod, výroba, reality, stavebníctvo či strojárstvo. To sú odvetvia s najväčšou ponukou zo strany zamestnávateľov. Menej pracovných ponúk je oblasti kultúry, prekladateľstve či odevnom priemysle. O akých uchádzačov sa aktuálne „bijú“ zamestnávatelia? Aj o tom a pripravovanom veľtrhu práce Kariéra Expo, ktoré sa má uskutočniť už 11.10. 2022, sme sa rozprávali s riaditeľom pracovného portálu Kariéra.sk Petrom Libušom. 

Aká je momentálne situácia na trhu práce?

- Aktuálna situácia na trhu praje ľuďom, ktorí plánujú v dohľadnej dobe zmeniť zamestnávateľa.
A posledné obdobie, kedy sme zažili rekordy v počte pracovných ponúk to iba potvrdzuje, kedy rast pracovných príležitostí dokonca prekonal obdobie pred pandémiou. V posledných mesiacoch sme zaznamenali až 37-tisíc voľných pracovných miest inzerovaných na našom portáli. Aktuálne sú však zamestnávatelia v neľahkej situácii. Na jednej strane potrebujú naberať novú pracovnú silu, na druhej však čelia stúpajúcim cenám energií. Veľa bude závisieť od toho, ako vláda pristúpi k riešeniu energetickej krízy a v akej forme poskytne ľuďom a firmám podporu zo strany štátu.

O koho je najväčší záujem a o aké profesie najmenší záujem?

- Vo všeobecnosti môžeme povedať, že firmy sa „bijú“ o kvalifikovaných uchádzačov s technickým vzdelaním, ktorých je na Slovensku nedostatok. Obchod, výroba, reality, stavebníctvo či strojárstvo sú odvetvia s najväčšou ponukou zo strany zamestnávateľov. Záujemcovia o prácu by sa uplatnili aj v špedícii, doprave, v cestovnom ruchu a gastronómii. Výrazný záujem o pracovnú silu hlási práve gastro segment, ktorý počas koronakrízy prišiel o výraznú časť zamestnancov. Oproti vyššie spomenutým oblastiam je omnoho menej pracovných ponúk v oblasti médií, v prekladateľstve, kultúry či v odevnom priemysle.

Nezamestnanosť stále klesá, čo to však znamená pre ľudí, ktorí si hľadajú prácu?  

- Pracovných ponúk je veľa a vhodných kandidátov je nedostatok. Pre ľudí túžiacich po zmene zamestnania je táto situácia výhodná a môžu si vyberať z viacerých ponúk, porovnať si podmienky, ktoré budú pre nich výhodnejšie. Či už z pohľadu platu, benefitov alebo dochádzania do práce. Zároveň sa skracuje doba, za ktorú si bežne človek nájde nové zamestnanie. Nefunguje to však vo všetkých krajoch na Slovensku.

Silný tím Kariéra.sk. Zľava: Martin Šuplata, Richard Čermák, Peter Libuša, Katarína Tešla, Vladimír Zaic a Lukáš Rudinský.
Zobraziť galériu (3)
Silný tím Kariéra.sk. Zľava: Martin Šuplata, Richard Čermák, Peter Libuša, Katarína Tešla, Vladimír Zaic a Lukáš Rudinský.  (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Čo hovorí spätná väzba zo strany firiem, ako by mal podľa nich vyzerať ideálny kandidát?

- Ideálny kandidát by mal okrem zaujímavých pracovných skúseností vedieť zvládnuť svoju prezentáciu na pracovnom pohovore a prísť naň pripravený. V poslednom období sa zamestnávatelia sťažujú na nezodpovedný prístup niektorých uchádzačov, ktorí sa buď nedostavia na pohovor alebo nedvíhajú telefón. U personalistov zaváži aj správne napísaný životopis, dobre zvolená fotografia, ale aj prvý dojem, ktorý si o nás vytvorí druhá strana počas rozhovoru. Ak zvykne uchádzača zaskočiť tréma a neistota, je dobré si s niekým najprv pohovor na skúšku nacvičiť a poradiť sa.

Aké zručnosti sú dnes najviac preferované?

- Zamestnávatelia oproti minulosti kladú okrem počítačových zručností dôraz aj na soft skills, teda  mäkké zručnosti. Najbežnejšie vyžadované zručnosti sú však úroveň ovládania PC a počítačových programov či jazykové zručnosti. Problémom však často býva, že uchádzači nevedia správne odhadnúť úroveň ovládania napríklad cudzích jazykov a buď sa preceňujú, alebo naopak podceňujú. Práve na pripravovanom podujatí Kariéra EXPO si budú môcť tieto zručnosti bezplatne otestovať a získať aj certifikát.

Spomínali ste pripravovaný veľtrh práce v Bratislave, Kariéra EXPO. Pre koho je určené

Podujatie je určené pre každého, kto by sa chcel inšpirovať, naučiť sa niečo nové alebo si nájsť novú vysnívanú prácu. Je to určite skvelá príležitosť ako pre mladých ľudí, ktorí sa iba obzerajú po nových príležitostiach, ako aj pre ľudí, ktorí zvažujú novú životnú zmenu. Tiež sme nezabudli ani na ľudí v zrelom veku, ktorí sa môžu prísť poradiť, ako si vytvoriť pútavý životopis alebo ako šikovne zodpovedať zvedavé otázky personalistov.

Na akých zamestnávateľov sa môžu návštevníci tešiť na Kariéra EXPO?

- Na veľtrhu sa predstaví viac ako 60 atraktívnych zamestnávateľov z rôznych odvetví, ktorí budú ponúkať stovky pracovných ponúk. Každý návštevník tak bude mať možnosť uplatniť sa v oblasti, ktorá ho zaujíma. Je to jedinečná možnosť nájsť si počas jedného dňa novú prácu.

VIDEOROZHOVOR Riaditeľ Kariéra.sk: O aktuálnej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Je pripravený aj nejaký sprievodný program?

- Návštevníci si môžu vyskúšať simulovaný pracovný pohovor, skonzultovať svoj životopis, a vypočuť si množstvo zaujímavých prednášok. Pripravene je jazykové, či osobnostné testovanie a aj časť venovaná technológiám a IT. Na hlavnom pódiu sa predstavia známe mená ako Maroš Molnár, Zuzana Vačková, Vlado Voštinár či Vedátor. Ľudia, ktorí si práve v tomto období hľadajú prácu, isto ocenia možnosť vytvorenia si profesionálnej fotografie na svoj životopis zdarma.

Čo očakávate od tohtoročného pracovného veľtrhu Kariéra EXPO?

- Pevne verím, že sa nám podarí zopakovať úspech z Košíc a rovnako aj návštevníci v Bratislave budú odchádzať z podujatia spokojní. Našim cieľom je pomáhať ľudom nájsť si nove zamestnanie a uplatniť sa na trhu prace. Ak si návštevníci na našom podujatí nájdu novú prácu, alebo nadobudnú nové vedomosti, ktoré im k novej práci pomôžu, tak to budem považovať za splnené očakávania.

VIDEO Riaditeľ Kariéra.sk nielen o aktuálnej situácií na trhu práce

Riaditeľ Kariéra.sk nielen o aktuálnej situácií na trhu práce (Zdroj: Ján Zemiar)

Viac o téme: Trh práceZamestnávateliaKariéra.skPeter Libuša
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu