Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ministri pôdohospodárstva krajín V4+4 podpísali v Pezinku deklaráciu

Ministri pôdohospodárstva krajín V4+4 podpísali v Pezinku deklaráciu
Zobraziť galériu (6)
Ministri pôdohospodárstva krajín V4+4 podpísali v Pezinku deklaráciu (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Ministri pôdohospodárstva krajín V4 a tiež Bulharska, Chorvátska, Rumunska a Slovinska, za účasti eurokomisára pre poľnohospodárstvo Janusza Wojciechowskieho, podpísali v piatok v Pezinku deklaráciu k príležitostiam a výzvam členských štátov spojených s uplatňovaním prístupov uhlíkového poľnohospodárstva. Informoval o tom minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽANO).

"Diskusia, ktorú sme viedli, ukázala, že čelíme podobným problémom a máme podobné pohľady na aktuálnu situáciu na trhoch s poľnohospodárskymi komoditami. Zaznamenávame podobné problémy pri vysokom náraste cien vstupov a nedostatočnom premietaní nárastov cien vstupov do cien výrobkov. Napriek tomu sme svedkami vysokej inflácie. Snažili sme sa preto hľadať spoločné riešenia a odpovede aj na tieto pálčivé problémy," priblížil Vlčan.

Ministri pôdohospodárstva krajín V4+4 podpísali v Pezinku deklaráciu

Ministri pôdohospodárstva krajín V4+4 podpísali v Pezinku deklaráciu (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Hlavnou témou stretnutia bolo podľa jeho slov uhlíkové poľnohospodárstvo. "Je to téma, ktorej sa venujeme aj u nás na Slovensku. Naše ministerstvo má iniciatívu Pôda ako vodná a uhlíková banka. Je to súbor opatrení, ktoré majú zvýšiť vodozádržnú kapacitu pôdy v poľnohospodárstva a v lesníctve, zintenzívniť fotosyntézu a zvýšiť záchyt CO2 z ovzdušia a ukladanie záchytov uhlíka do pôdy a do biomasy," spresnil.

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan
Zobraziť galériu (6)
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Pripravili sme spoločnú deklaráciu, ktorú sme podpísali. Vyjadruje stanovisko ôsmich krajín tejto časti Európy k iniciatíve, ktorá je v oblasti uhlíkového hospodárstva naštartovaná zo strany Európskej komisie," oznámil Vlčan. Predstavitelia agrorezortov zúčastnených krajín podľa Vlčana diskutovali aj o aktuálnych problémoch na poľnohospodárskych trhoch. "Všetky naše krajiny čelia poruchám na trhu, najmä v súvislosti s cenami energií, ktoré ovplyvňujú poľnohospodárov, ako aj spracovateľov a výrobcov potravín. Dôsledkom je vysoký nárast cien potravín, vo viacerých krajinách až na úrovniach vyšších ako 30 %," podčiarkol Vlčan.

Minister poľnohospodárstva Bulharska Javor Gečev
Zobraziť galériu (6)
Minister poľnohospodárstva Bulharska Javor Gečev  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Európa podľa slovenského agroministra čelí v agropotravinárstve novej realite. "Dnes sa už musíme zaoberať aj potravinovou bezpečnosťou celej EÚ," podotkol. Ďalšou témou spoločnej konferencie agroministrov bolo stanovisko zúčastnených krajín k iniciatíve EÚ v oblasti regulácie pri používaní pesticídov.

Ministerka pôdohospodárstva Chorvátska Marija Vučkovičová
Zobraziť galériu (6)
Ministerka pôdohospodárstva Chorvátska Marija Vučkovičová  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Táto regulácia je potrebná, to nikto nespochybňuje, ale pravidlá pre redukciu chemických prípravkov musia byť spravodlivé a musia zohľadniť, že práve v našom regióne sa používajú omnoho menšie množstvá ochranných prostriedkov na hektár ako napríklad v Taliansku, Holandsku alebo Španielsku," dodal Vlčan.

Ministerka poľnohospodárstva, potravinárstva a lesníctva Slovinska Irena Šinkoová
Zobraziť galériu (6)
Ministerka poľnohospodárstva, potravinárstva a lesníctva Slovinska Irena Šinkoová  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)
Komisár EÚ pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski
Zobraziť galériu (6)
Komisár EÚ pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Poslednou témou, o ktorej som referoval, bola iniciatíva BIOEAST. Ide o iniciatívu kolegov z východnej časti Európy v oblasti rozvoja a výskumu biohospodárstva. Biohospodárstvo má perspektívu v našich krajinách, lebo sú v priemere v porovnaní so západnou časťou EÚ miernejšie zasiahnuté intenzívnou priemyselnou výrobou. Mala by vzniknúť právnická osoba, ktorá bude túto iniciatívu zastrešovať aj pre ostatných v EÚ," doplnil slovenský minister pôdohospodárstva.

Viac o téme: DeklaráciaPezinokV4Samuel VlčanMinistri poľnohospodárstva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu