Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Plénum v utorok večer debatovalo o návrhu zakázať vyvesovať dúhové vlajky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Francisco Seco)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili stredajšie rokovanie aktuálnej 72. schôdze diskusiou k návrhu, ktorý má zakázať vyvesovať symboly hnutí či komunít propagujúcich sexuálnu orientáciu. Návrh podali Tomáš Taraba (nezaradený) a György Gyimesi (OĽANO).

Ondrej Dostál (SaS) počas diskusie pripomenul, že dúha nie je symbol propagovania inej sexuálnej orientácie, ale symbol tolerancie a akceptácie inakosti. Gyimesi hovorí, že chce návrhom dosiahnuť ochranu štátnosti, nie diskriminovať niekoho s inou sexuálnou orientáciou.

VIDEO Poslanci Taraba a Gyimesi predložili návrh ohľadom vešania dúhovej vlajky na inštitúcie

Poslanci Taraba a Gyimesi predložili návrh ohľadom vešania dúhovej vlajky na inštitúcie (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Novelou zákona o štátnych symboloch SR a ich používaní chcú predkladatelia dosiahnuť, aby na budovách a v budovách štátnych orgánov a inštitúcií vrátane sídla verejného ochrancu práv, ktoré sa zo zákona označuje štátnymi symbolmi, bolo zakázané vyvesovať symboly hnutí, organizácií, komunít a ideológií propagujúcich akýkoľvek druh sexuálnej orientácie.

Plénum zároveň v stredu rozhodlo, že novela ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti sa opäť presunie na ďalšiu riadnu schôdzu NR SR. Návrh zákona, ktorý je už v druhom čítaní, sa v parlamente presúval už viackrát, pričom vláda ho schválila už 30. septembra 2020. Rokovanie o novele zákona v parlamente poznačili nezhody medzi koaličnými partnermi, SaS presadzovala v súvislosti s týmto návrhom daňovú brzdu.

VIDEO Výmena názorov poslancov pri rokovaní o dúhovej vlajke

Výmena názorov poslancov pri rokovaní o dúhovej vlajke (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Poslanci sa v závere rokovacieho dňa venovali aj návrhu na skrátené legislatívne konanie o novele štátneho rozpočtu na tento rok. Predseda parlamentného finančného výboru Marián Viskupič (SaS) kritizoval, že v návrhu na úpravu štátneho rozpočtu nie je jasne napísané, ako a komu majú dané financie pomáhať. Ak by poslanci boli ochotní pustiť návrh do druhého čítania, vláda podľa ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) pripraví pozmeňujúci návrh s podrobnejším rozpisom toho, na aké položky presne majú byť financie použité.

Poslanci majú vo štvrtok (6. 10.) ráno začať rokovaním o návrhoch z dielne rezortu školstva. Popoludní ich čaká tradičná hodina otázok. Po nej príde na rad mimoriadna schôdza, ktorú inicioval Smer-SD. Chce na nej presadiť uznesenie k vyvodeniu zodpovednosti voči niektorým orgánom činným v trestnom konaní (OČTK).

Viac o téme: ZákazRokovanie NR SRDúhové vlajky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu