Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pre vysoké náklady je situácia vážna aj v chove nosníc a produkcii vajec

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLSVA - Pre vysoké náklady je situácia vážna nielen vo výkrme jatočnej hydiny, ale aj v chove nosníc a produkcii vajec. Uviedol to Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS).

"Nárast cien kŕmnych zmesí má nepriaznivý dosah na výrobné náklady z dôvodu, že náklady na krmivá predstavujú 50 % všetkých nákladov spojených s chovom nosníc. Celkové priemerné výrobné náklady za posledné dva roky vzrástli pre chovateľov hydiny o 35 %," spresnil.         

Minister hospodárstva Hirman informuje, že EÚ má plán zastropovať ceny plynu na únosnej úrovni pre odberateľov

Minister hospodárstva Hirman informuje, že EÚ má plán zastropovať ceny plynu na únosnej úrovni pre odberateľov (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Vo finančnom vyjadrení celkové náklady na chov nosníc podľa neho vzrástli priemerne o 2,27 eura na 100 kusov vajec. "Veľkým problémom pre producentov vajec je, že SR má druhú najnižšiu odbytovú cenu vajec v rámci celej EÚ," upozornil. Doplnil, že rovnako nepriaznivo sa situácia vyvíja aj pre spracovateľov hydiny, ktorým výrazným spôsobom vzrástli náklady na nákup živej jatočnej hydiny, elektrickej energie, plynu, pohonných hmôt a obalových materiálov.

"Celkové priemerné výrobné náklady za posledné dva roky vzrástli pre spracovateľov hydiny o 54 %. Vo finančnom vyjadrení celkové náklady na chladené kura vzrástli priemerne o 88 centov na kilogram (kg) – z 1,66 eura/kg na 2,54 eura/kg. Veľkým ohrozením pre slovenskú produkciu je aj neustále rastúci príklon spotrebiteľov k nákupu potravín za najnižšie ceny," dodal Molnár.

Viac o téme: HydinaVajciaInfláciaNosnice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu