Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Potravinový škandál v Poľsku: Hydinu kŕmili technickými olejmi, dostala sa aj do našich obchodov?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

VARŠAVA - Kurčatá, morky a kačice chované po celom Poľsku mali byť kŕmené krmivom kontaminovaným priemyselnými olejmi, ktoré sa používajú pri výrobe mazív a palív. Výrobu kontaminovaného krmiva mala vykonávať jedna z poznaňských spoločností. Ako potvrdil Ústredný policajný vyšetrovací úrad, v tomto prípade bol zadržaný pár, ktorý riadi firmu z Poznane, a prehľadané boli aj kancelárie niekoľkých desiatok výrobcov potravín po celom Poľsku.

Škandál vyšiel najavo koncom septembra, keď policajti z Ústredného policajného vyšetrovacieho úradu vykonali kontroly v takmer 70 mäsokombinátoch po celom Poľsku, píše fakt.pl. Polícia - na príkaz Národnej prokuratúry - preverovala krmivo používané v chove hydiny, ktorého dodávateľom mala byť firma z Poznane riadená manželským párom, ktorého zadržal Ústredný policajný vyšetrovací úrad. Spolu s ním boli zatknutí ďalší dvaja ľudia.

Prokurátor západopomoranskej pobočky odboru organizovaného zločinu a korupcie v Štetíne predložil zadržaným „obvinenia z účasti v organizovanej zločineckej skupine, podvody na majetku značnej hodnoty, osvedčovanie nepravdivej dokumentácie a fiškálne delikty“.

Zaistili im majetok

V rámci vyšetrovania prokurátor zaistil podozrivým majetok v celkovej sume presahujúcej 13 miliónov zlotých (asi 2 260 000 eur) vo forme nehnuteľností, luxusných a historických áut, exkluzívnych hodiniek, šperkov, jachty a peňazí nahromadených na bankových účtoch.

Firma Macieja a Moniky J., ktorých zatkli na žiadosť prokuratúry, mala vyrábať krmivá s použitím tukov, ktoré by sa v žiadnom prípade nemali používať v chove hydiny. Išlo o takzvané technické tuky určené okrem iného na výrobu mazív a biopalív.

Potravinový škandál v Poľsku:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Poznaňská firma - dcérska spoločnosť známej nemeckej firmy na výrobu krmovín - takto mala fungovať dokonca niekoľko rokov. Poľskí vyšetrovatelia odhadujú, že takýto systém fungoval od roku 2017. Podľa prokuratúry dovážala pomocou cisterien technické tuky z Rumunska, Ukrajiny, Ruska a Malajzie a následne ich miešala s ďalšími zložkami krmiva. Táto zmes sa používala pri výrobe krmiva pre hydinu, kačice a morky. Vďaka tejto úprave boli nimi ponúkané krmivá cenovo konkurencieschopné. Maciej a Monika J. si už vypočuli obvinenia z podvodov za viac ako 170 miliónov zlotých (vyše 35 miliónov eur).

Smrteľné pesticídy v krmivách?

Zozbierané vzorky krmiva sa podľa prokuratúry stále testujú. Existuje podozrenie, že niektoré produkty dovážané poznaňskou spoločnosťou by mohli obsahovať značné množstvo pesticídov, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť vzniku rakoviny či leukémie. Ich prítomnosť v potravinách môže tiež zvýšiť riziko demencie, Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby. Vecou sa zaoberá Hlavný veterinárny inšpektorát. Zatiaľ však k tomu neposkytuje žiadne informácie. 

Pridávanie tuku do krmiva spôsobuje, že hydina rýchlejšie priberá a v prípade kurčiat pomáha častejšie znášať vajcia. Na tento účel sa zvyčajne používa repkový, kokosový, palmový alebo slnečnicový olej.

Potravinový škandál v Poľsku:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Dostalo sa kontaminované mäso na Slovensko?

Zatiaľ nie je jasné, či sa kontaminované mäso dostalo na slovenský trh, píše RTVS na svojom webe. "Na Slovensku som nariadil robiť vysledovateľnosť dovážaného hydinového mäsa z Poľska. A predbežne budeme odoberať aj vzorky, pokiaľ nedajú Poliaci presný zoznam, do ktorých závodov takéto tuky distribuovali," povedal riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš.

Zatiaľ sa ani nevie, z akých látok sa technické oleje skladali. Preto je ťažké určiť aj dopad na ľudské zdravie. "Dali to analyzovať. Výsledky budú mať najskôr koncom týždňa, čo je pre nás neprijateľné. Nebezpečenstvo určite je," dodal Bíreš. 

Viac o téme: HydinaKrmivoKontamináciaPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu