Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ústavný súd SR posúdi ústavnosť pri prvej referendovej otázke

Budova Ústavného súdu SR v Košiciach
Budova Ústavného súdu SR v Košiciach (Zdroj: SITA/Marek Lukáč)

KOŠICE - Ústavný súd (ÚS) SR posúdi ústavnosť v prípade prvej referendovej otázky, ktorá sa týka podania demisie vlády. Návrh prezidentky SR Zuzany Čaputovej v tejto veci ÚS v stredu na neverejnom zasadnutí pléna prijal na ďalšie konanie v celom rozsahu.

Od rozhodnutia súdu bude závisieť, či referendum, ktoré prezidentka vypíše, bude mať jednu alebo dve otázky. ÚS má na prerokovanie 60 dní, lehota začala plynúť 13. septembra. Rozhodnúť má o súlade predmetu referenda s ústavou v rozsahu prvej otázky.

VIDEO Prezidentka vypíše referendum týkajúce sa predčasných volieb

Prezidentka vypíše referendum týkajúce sa predčasných volieb (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Otázku, či ľudia súhlasia s tým, že vláda SR má bezodkladne podať demisiu, považuje Čaputová po konzultácii s viacerými ústavnými právnikmi za spornú z hľadiska ústavnosti. "Ak Ústavný súd skonštatuje, že otázka je v poriadku, vypíšem referendum s oboma otázkami," uviedla. V referende bude otázka o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR, či už referendom, alebo rozhodnutím parlamentu, a o vypísaní predčasných volieb. Podľa hlavy štátu je táto otázka v súlade s ústavou.

Opozícia chce dosiahnuť predčasné voľby

Predstavitelia opozičného Smeru-SD odovzdali koncom augusta v Prezidentskom paláci 406.039 podpisov za vyhlásenie referenda o páde vlády a zmene Ústavy SR. Parlamentná aj mimoparlamentná opozícia by chcela cez referendum dosiahnuť predčasné voľby.

Viac o téme: ReferendumOtázkaPosudokÚstavný súd SRZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu