Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Premiér Heger na vládu dobehol: TOTO je jeho skóre! Človek si aspoň vyvetrá hlavu, zahanbiť sa nenechali ani ostatní

Eduard Heger Zobraziť galériu (6)
Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Premiér Eduard Heger prišiel na dnešnú vládu neštandardným spôsobom. Dôvodom je Európsky týždeň mobility. Na dnešnú vládu preto dobehol, aby sa do prebiehajúceho týždňa zapojil.

Trasu absolvoval zo svojho bydliska v Dúbravke a až na Úrad vlády mu to trvalo takmer hodinu. Rozhodol sa tak podporiť myšlienku Európskeho týždňa mobility, ktorou je prehodnotenie dopravných návykov a zvýšenie povedomia o ekologických formách prepravy.

Premiér Eduard Heger dobehol na vládu: Behá prirodzene rád, podporil tak Európsky týždeň mobility (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Behám prirodzene rád

Po dobehnutí ho pred Úradom vlády čakali novinári, ktorým poskytol krátke vyhlásenie. "Behám prirodzene rád. Často behám po schodoch, je to rýchlejšie na čas aj na výkon," povedal s tým, že aj takto chcel prispieť k ekologickej doprave. "Myslím, že mi to ukazuje 6,4 kilometra za necelých 39 minút," povedal Heger. 

Premiér Heger na vládu
Zobraziť galériu (6)

"Práve som si počas cesty hovoril, že tá trať je dobrá hore kopcom aj dole kopcom. Celkom sa mi to páči. Možno to tak budem robiť častejšie," uviedol. Domov tak už zrejme nepôjde, keďže chodí okolo polnoci. "Možno skúsim, uvidíme," povedal. "Človek trošku vyvetrá hlavu, porozmýšľa nad tým dňom. Beh je zdravý," dodal s tým, že sa dnaží športovať niekoľko dní do týždňa, aby bol vitálny.

Premiér Heger na vládu
Zobraziť galériu (6)

Zahanbiť sa nenechali ani ostatní ministri

Pohyb po vlastných využili aj ďalší členovia kabinetu. Peši prišiel napríklad minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Upozornil, že chôdzou sa do neďalekého sídla ministerstva pravidelne vracia z rokovania kabinetu. Doležal je zároveň presvedčený, že pohyb by mal byť súčasťou každodenného života. "Ideálne by teda bolo urobiť z týždňa mobility celý rok," vyhlásil.

Do týždňa mobility sa zapojili aj ostatní ministri: Nemá to byť len gesto, treba z toho spraviť ideálne celý rok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) si na rokovanie odšliapala podľa vlastných slov 4000 krokov, z Petržalky na rokovanie kráčala 40 minút. Chôdzu považuje nielen za najjednoduchší, ale aj najzdravší spôsob premiestňovania sa. "Snažím sa vždy, ak môžem, chodiť peši alebo na bicykli," dodala. Peši na rokovanie vlády prišla aj ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO). "Peši chodím veľmi rada a vždy, keď je na to príležitosť," priznala.

Premiér Heger na vládu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na rokovanie kabinetu pešo prišli spoločne aj minister financií Igor Matovič, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan i minister vnútra Roman Mikulec (všetci OĽANO). Šéf silového rezortu priznal, že šport je pre neho aktívnym relaxom, zároveň vyzval verejnosť zapojiť sa do týždňa mobility. "Ak sa vám dá, vymeňte dopravný prostriedok za chôdzu či bicykel. Pomôžeme tak nielen životnému prostrediu, ale upevníme aj svoje zdravie," zdôraznil.

Premiér Heger na vládu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Najväčšia európska kampaň na podporu udržateľnej mestskej mobility sa každoročne začína 16. septembra a končí sa 22. septembra Dňom bez áut. Témou aktuálneho ročníka je Lepšia dostupnosť s mottom Cestujme zodpovedne. Cieľom je zvyšovanie povedomia o udržateľnej mestskej mobilite a podporenie zmeny správania ľudí v prospech aktívnej mobility.

Premiér Heger na vládu
Zobraziť galériu (6)

Viac o téme: BehÚrad vlády SREurópsky týždeň mobilityEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu