Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

OBRAZOM Festival sklamania alebo jedinečné umenie? Na Bielu noc 2022 sú rozdielne názory

Biela noc 2022 Zobraziť galériu (3)
Biela noc 2022 (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Na tohtoročnú Bielu noc 2022 v Bratislave sú rozdielne názory. Niektorí hovoria o sklamaní, iní si atmosféru jedinečného festivalu vychutnali.

Medzinárodný festival súčasného umenia Biela noc sa v piatok o 19. hodina začal v Bratislave. Po dvoch rokoch pandémie sa tak do hlavného mesta vrátil festival v podobe, v akej sme ho poznali. Festivalová mapa ponúkla vyše 50 zastávok s umeleckými inštaláciami a dielami od viac ako 200 autorov a kreatívcov z 12 krajín.

Festival v 13. ročníku predstavil multimediálne a interaktívne inštalácie, monumentálne projekcie, objekty aj živé performancie. "Tento rok sme sa zamerali hlavne na digitálne umenie, interaktivitu, robotické inštalácie, nové technológie, ktoré nám počas dvoch rokov pandémie chýbali," uviedla umelecká riaditeľka festivalu Zuzana Pacáková. Potvrdzuje, že prvýkrát je súčasťou festivalovej trasy prvý slovenský mrakodrap a budova Novej tržnice, ktorá zažila laserový mapping. Do festivalovej mapy sa zaradila aj Dvorana Ministerstva kultúry SR, kde bolo možné pozorovať roboty skicujúce ľudské portréty.

Festival sklamania alebo jedinečné umenie? Na Bielu noc 2022 sú rozdielne názory (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Biela noc
Zobraziť galériu (3)
Biela noc  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)
Biela noc 2022
Zobraziť galériu (3)
Biela noc 2022  (Zdroj: Topky/Maarty)

Festival sklamania?

Aj napriek obrovským očakávaniam, boli niektorí ľudia sklamaní. Podľa nich dojem kazil vizuálny smog, ktorý sa nachádzal v okoli inštalácie. Niekoľko negatívnych komentárov sa vyskytlo aj priamo na sociálnej sieti. "Veľké sklamanie tento rok. Tradičné miesta ako Slovenský rozhlas, Medická záhrada a veľa ďalších nič. Roztratené po meste a veľmi máličko," napísala Gabriela. 

Galéria: Biela noc 2022

Avšak prevažovali pozitívne komentáre a ohlasy a ľudia si, aj napriek nepriaznivému počasiu, festival po dvoch rokoch patrične vychutnali. A čo vy? 

Viac o téme: BratislavaBiela nocBiela noc 2022
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu