Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slováci, tvory vynaliezavé: Peniaze za zálohu dostanú aj za fľašu, ktorú kúpili bez poplatku! Ako je to možné?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Zálohovanie fliaš a ich vrátenie do obchodu sa už stalo bežnou rutinou nášho života. Zvykli sme si flašky skladovať v domácnostiach a raz za čas ich doniesť do obchodu, kde nám za ne vrátili 15-centovú zálohu. Nie je žiadnym tajomstvom, že Slováci sú vynaliezavé tvory a dokázalo sa to aj v tomto prípade. Našli spôsob, ako dostať zálohu naspäť aj za fľaše, za ktoré ju neplatili!

Zálohovanie na Slovensku funguje od začiatku tohto roka a za ten čas sa podarilo vo veľkej miere minimalizovať množstvo plastu v tzv. žltých zberných nádobách. Pravidelne pri návšteve obchodu stretávame ľudí s igelitkami či vrecami plnými fliaš, ktoré prišli vrátiť a zobrať si tak zálohu 15 centov za každú fľašu. Ale, ako sa ukázalo, Slováci prišli na to, ako na zálohovom systéme dokonca zarobiť. 

Archívne VIDEO Zálohovanie PET fliaš a plechoviek v predajniach Lidl

Zálohovanie PET fliaš a plechoviek v predajniach Lidl (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Zistili totiž, že ak si kúpia nápoje v Česku, kde zálohovanie systému ešte nefunguje a fľaša má známy symbol "Z" o zálohovaní, a tie vrátia na Slovensku, záloha, ktorú ale neplatili, sa im vráti. Informuje o tom portál tvnoviny.sk

Jednoduché vysvetlenie

„Bol som na výlete v Česku a zaujalo ma na jednej z fľašiek, že má označenie Z. Doniesol som ju domov a skúsil vrátiť. Systém ju normálne zobral a vydal mi 15 centov,“ upozornil Slovák Martin. 15-centovú zálohu ale dostal napriek tomu, že reálne ju v susednej krajine neplatil. To, že takýto postup je možný a legálny, potvrdzuje aj samotný Správca zálohového systému. „Ak si zákazníci takýto obal v zahraničí kúpia a privezú ho na Slovensko, pričom ho zálohomat akceptuje, môžu si uplatniť kupón v hodnote 15 centov,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Lucia Morvai.

Slováci, tvory vynaliezavé: Peniaze
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TOMRA)

Vysvetlenie je pritom jednoduché. Výrobca nápoja totiž má na výber dve možnosti - buď vyrobí etiketu výlučne pre slovenský trh, alebo, naopak, pre medzinárodný trh prostredníctvom medzinárodného čiarového kódu. "Vtedy je možné registrované zálohované obaly - označené symbolom Z - distribuovať v SR, ale aj v iných krajinách,“ ozrejmila Morvai. Avšak, spojené s tým sú prísnejšie pravidlá, aby sa minimalizovali riziká. Tie pri medzinárodnom čiarovom kóde na seba preberá výrobca. „Takto to funguje v menších krajinách, ako je napríklad Estónsko alebo Litva. Posúdenie rizika je teda na ňom, aby zvážil vplyvy, ktoré pre neho registrácia medzinárodného kódu môže mať,“ vysvetlila hovorkyňa.

Štatistiky hovoria jasne

Sedem a pol mesiaca po spustení zálohového systému na plastové fľaše a nápojové plechovky je jasné, že Slováci tento systém prijali za svoj. V našej krajine sa od januárového štartu zálohového systému totiž vyzbieralo už viac ako 495 miliónov nápojových obalov (dáta z 30.8.2022). „Už prechodné obdobie v prvom polroku ukázalo, že spotrebitelia na Slovensku pristupujú zodpovedne k zálohovaniu a uvedomujú si jeho prínos pre životné prostredie,“ uviedla Lucia Morvai, riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému. „Stretávame sa s pozitívnymi ohlasmi, ľudia prejavujú záujem a aktívne sa zapájajú do zálohového systému,“ doplnila.

Slováci, tvory vynaliezavé: Peniaze
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podporu spotrebiteľskej verejnosti pre zálohový systém preukázal aj prieskum výrobcu zálohomatov, spoločnosti TOMRA, z apríla tohto roka. Podľa prieskumu bola spokojná s fungovaním systému väčšina respondentov. „Systém zálohovania plastových fliaš a plechoviek od nápojov na Slovensku sa vďaka silnej spolupráci medzi kľúčovými hráčmi rozbehol dobre, čo je skutočne vidieť najmä na množstve vyzbieraných nápojových obalov,“ hovorí Roman Postl, Managing Director spoločnosti TOMRA Collection Slovakia.

Slováci, tvory vynaliezavé: Peniaze
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Viac o téme: Zálohovanie fliašSprávca zálohového systémuZálohovací systémSlabé miesto zálohovacieho
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu