Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Fico vyzval prezidentku, aby vyhlásila referendum o predčasných voľbách

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico vyzval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby okamžite vyhlásila referendum, ktoré bude viesť k predčasným voľbám. Fico o tom informoval na sociálnej sieti.

"Dnešný definitívny rozpad vládnej koalície je prejavom absolútnej neschopnosti jej členov a ignorancie záujmov ľudí v najťažších časoch zdražovania a oberania krajiny o suverenitu," vyhlásil.

Ministri za SaS podali demisiu: Budeme konštruktívnou, odbornou, ale aj tvrdou opozíciou

Ministri za SaS podali demisiu: Budeme konštruktívnou, odbornou, ale aj tvrdou opozíciou (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Fico tvrdí, že Smer-SD vytvoril zorganizovaním petičnej akcie prezidentke legitímny nástroj, ako ústavnú krízu vyriešiť. "Stačí, ak 29. októbra vyhlási referendum, ktoré bude viesť k definitívnemu pádu menšinovej vlády a krátko po tom aj k predčasným voľbám," poukázal šéf Smeru. Tie sú podľa neho jediným legitímnym východiskom.

 

PREZIDENTKA Z. ČAPUTOVÁ, PRESTAŇTE SA RIADIŤ ZÁPADNÝMI PRÍKAZMI A OKAMŽITE VYHLÁSTE REFERENDUM VEDÚCE K PREDČASNÝM...

Posted by Robert Fico on Monday, September 5, 2022

Predčasné voľby chce aj strana Hlas-SD

Slovensko okamžite potrebuje predčasné voľby, tvrdí mimoparlamentná strana Hlas-SD v súvislosti s odchodom SaS z vlády. Vládna koalícia podľa strany skončila, a to s obrovskou hanbou, fiaskom a úplným zlyhaním. V prípade dohody na predčasných voľbách je Hlas-SD pripravený podporiť všetky potrebné návrhy k prijatiu pomoci pre ľudí a firmy. Informovala o tom hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

Fico vyzval prezidentku, aby
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

"Je nemysliteľné, aby sme boli v parlamente ďalšie mesiace svedkami ďalších hádok a urážania. Preto vyzývam všetky parlamentné politické strany, aby sme začali rokovania o termíne predčasných volieb," uviedol líder strany a nezaradený poslanec Peter Pellegrini. Strana vyzvala premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), aby bezodkladne požiadal parlament o vyslovenie dôvery svojej vláde. Vyzýva aj prezidentku republiky Zuzanu Čaputovú, aby si pred menovaním nových ministrov vyžiadala od premiéra 76 podpisov poslancov, ktorí mienia vládu podporovať. "Ak jej ich Eduard Heger nedonesie, je načase, aby sa prezidentka chopila iniciatívy a začala rokovania s politickými lídrami o predčasných voľbách," zdôraznil Pellegrini. 

Rozpad koalície je neschopnosťou jej členov

Pondelkový definitívny rozpad vládnej koalície je prejavom absolútnej neschopnosti jej členov a ignorancie záujmov ľudí v najťažších časoch zdražovania a oberania krajiny o suverenitu. Vyhlásil to líder opozičného Smeru-SD Robert Fico. Strana žiada prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby vyhlásila referendum vedúce k predčasným voľbám na 29. októbra. "Smer-SD vytvoril zorganizovaním úspešnej petičnej akcie prezidentke legitímny nástroj, ako túto ústavnú krízu vyriešiť. Stačí, ak 29. októbra vyhlási referendum, ktoré bude viesť k definitívnemu pádu menšinovej vlády, a krátko po tom aj k predčasným voľbám, ktoré sú jediným legitímnym východiskom," povedal Fico. 

Smer-SD pripomína, že prezidentka Zuzana Čaputová má podľa Ústavy SR povinnosť zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov. Kritizuje, že chráni členov súčasnej koalície za každú cenu. Predseda mimoparlamentného hnutia Republika Milan Uhrík považuje za jediné čisté riešenie súčasnej situácie predčasné voľby. Podľa jeho slov Slovensko nepotrebuje spolok rozhádaných cirkusantov, ale silnú a zodpovednú vládu. Menšinovo sa podľa neho vládnuť nedá. Pripomína, že parlament čaká schvaľovanie štátneho rozpočtu.

Viac o téme: ReferendumRobert FicoSmer-SDZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu