Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Šéf Smeru po stretnutí so Sulíkom: Podporíme, čo bude mať hlavu a pätu! Remišová zúri... Sulík nerieši krízu, ale Fica

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Maarty, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Líder Smeru Robert Fico tento týždeň požiadal o stretnutie ministra hospodárstva Richarda Sulíka. Dôvodom bolo zdražovane a rast cien energií. Podľa slov šéfa opozičnej strany jeho poslanci podporia všetko, čo bude mať hlavu a pätu.

Stretnutie prebehlo dnes doobeda na ministerstve hospodárstva. Richard Sulík zdôraznil, že išlo o výlučne informatívne stretnutie, keďže od lídra Smeru počul mnoho prekrútených informácií. Robert Fico povedal, že v parlamente podporia všetky návrhy, ktoré budú mať zmysel. 

Fico po stretnutí so Sulíkom: Čo bude mať hlavu a pätu, my podporíme v parlamente (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Podporíme všetko, čo bude mať hlavu a pätu

Fico po stretnutí uviedol, že aktuálne prežívame zvláštnu dobu, keďže vláda nefunguje a strana šéfa rezortu hospodárstva vypovedala v čase energetickej krízy koaličnú zmluvu. "Nikto z nás nič nevyjednáva z pohľadu podpory zákonov alebo niečoho podpobného," povedal. Čo sa týka priemyslu, konkrétne odpovede Fico nedostal. Relevantnú odpoveď nedostal ani na otázku, prečo štát nejde zdaňovať banky. 

Šéf Smeru po stretnutí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Podľa Fica táto vláda stojí na mieste a snaží sa eliminovať dopady. "Nečudujme sa, že vláda nie je schopná prijímať dynamické rozhodnutia," povedal Fico novinárom po stretnutí. "Neverím v zázračnú ruku slobodného trhu. Tvrdím, že štát musí silno regulovať a zasahovať," uviedol s tým, že podľa neho budeme musieť zavrieť burzy kvôli stúpajúcim cenám za megawatthodinu. "Všetko, čo má hlavu a pätu, my v parlamente podporíme. Nie je čas na hry," povedal. "No nepodporíme všetko, čo je liberálne." Či podporí zastropovanie cien a kontrakty s SPP, zatiaľ šéf Smeru nekomentoval. "Podporíme všetko, čo ľuďom bude kompenzovať nárast, všetko, čo zastaví rast cien energií, ale hlavne podporíme všetko, čo bude viesť k hľadaniu zdrojov na kompenzácie," uviedol. 

Stretnutie malo výlučne informatívny charakter

Po stretnutí informovalo aj ministerstvo hospodárstva. Na stretnutí sa okrem Sulíka zúčastnili aj štátny tajomník rezortu Karol Galek a generálny riaditeľ sekcie energetiky Ján Petrovič. "Roberta Fica som sa rozhodol prijať, nakoľko téma energetiky bola v parlamente preberaná už niekoľkokrát a práve zo strany Roberta Fica som sa stretol s množstvom nepravdivých alebo prekrútených aj technických údajov. Som presvedčený, že politickej debate môže len a len prospieť, keď sa bude diskutovať o reálnych a existujúcich otázkach," uviedol po stretnutí Sulík. 

Šéf Smeru po stretnutí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Rezort hospodárstva zdôrazňuje, že stretnutie malo výlučne informatívny charakter, kedy zástupcovia rezortu hospodárstva zodpovedali otázky Róberta Fica k energetike. "Rovnako zdôrazňujeme, že predmetom stretnutia nebolo vyjednávanie o ľubovoľných otázkach," upozornilo ministerstvo

Stretnutia s Ficom nemajú nič so záujmom krajiny

K stretnutiu medzi Sulíkom a Ficom sa na sociálnej sieti vyjadrila aj šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová. "K prestrelkám kolegov vo vládnej koalícií som sa dlhšie nevyjadrovala. Slovensko zažíva ťažké obdobie a akékoľvek riešenie musí brať ohľad na budúcnosť krajiny a na občanov. Preto sme vyzývali partnerov k zodpovednosti a k udržaniu štvorkoalície. A preto sme vyzývali aj Richarda Sulíka, aby sa ako minister hospodárstva postavil čelom k  zodpovednosti za energetické riešenia počas ťažkej zimy," napísala. 

 

Stretnutia s Ficom nemajú nič so záujmom krajiny K prestrelkám kolegov vo vládnej koalícií som sa dlhšie nevyjadrovala....

Posted by Veronika Remišová on Thursday, August 25, 2022

Sklamalo ju, že Sulík namiesto úsilia pomôcť krajine rieši na sociálnych sieťach stretnutia s Ficom. "Kto aspoň trochu vníma politickú realitu, tak vie, že Robertovi Ficovi nemá zmysel čokoľvek vysvetľovať. Veď Smer so svojou politikou mafianizácie štátu na záujmy Slovenska dávno zvysoka kašle. Preto stretnutia s Ficom pokladám za rovnako zbytočné a škodlivé, ako stretnutia s Kotlebom či Mariánom Kočnerom. Miesto slušných demokratických  politikov  je teraz pri rokovacom stole v záujme krajiny. Nie pri stole s Robertom Ficom," dodala. 

Počul som mnohé hlúposti

Richard Sulík v reakcii na žiadosť o stretnutie uiviedol, že sa nechce prizerať, ako sa šéf Smeru pred svojimi voličmi hrá na spasiteľa pred vysokými cenami energií. "Pričom na tom sám nesie veľkú mieru zodpovednosti. Počul som už z jeho úst mnohé hlúposti o tom, že som nepripravil žiadne opatrenia proti nárastu cien energií a že ma táto problematika nezaujíma," napísal ešte začiatkom týždňa Sulík. 

Šéf Smeru po stretnutí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Maarty)

"Všetky veľakrát vymenované riešenia ignoroval a teraz sa chce stretnúť. Nuž, ja som trpezlivý a som pripravený mu vysvetliť, tak ako ktorémukoľvek inému poslancovi, aké kroky sme na Ministerstve hospodárstva SR urobili na to, aby sme občanov ochránili pred pred likvidačnými cenami za elektrinu, plyn a teplo," uviedol Sulík s tým, že o opatreniach bude informovať na tlačovej besede.

O stretnutie požiadal Fico

Líder Smeru Fico požiadal o stretnutie začiatkom tohto týždňa. Zaujíma ho, aké opatrenia má vláda pripravené pre občanov od nového roka v súvislosti so zdražovaním a vysokými cenami energií. "Opozícia musí hovoriť o takýchto témach s tými, ktorí to majú na starosti, lebo sa nám zdá, že nerobia absolútne nič," vyhlásil Fico. Školy i podnikatelia podľa neho hovoria o vysokých platbách na budúci rok.

Fico zopakoval, že správnym riešením by bolo zdaniť banky aj veľké monopoly a peniaze použiť na kompenzačné programy pre konkrétne firmy a ľudí. Smer podľa neho opätovne v parlamente predloží návrh na zavedenie bankového odvodu a pravdepodobne navrhnú aj zdaňovanie monopolov. Fico zároveň informoval, že 1. septembra bude strana organizovať v Košiciach protest proti zdražovaniu, "vládnej neschopnosti" a za predčasné voľby. Verí, že ľudia ukážu vláde, aký majú na ňu názor.

Viac o téme: StretnutieZdražovanieCeny energiíRobert FicoRichard Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu