Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

SDKÚ-DS zrejme vylúčila ďalšieho kritika

Dzurindova strana pokračuje v čistkách.
Dzurindova strana pokračuje v čistkách. (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Stranícky súd SDKÚ-DS dnes zrejme potvrdil vylúčenie ďalšieho zo štrnástich vnútorných kritikov, ktorí v najsilnejšej opozičnej strane vystúpili voči svojmu vedeniu.

Trest s najväčšou pravdepodobnosťou neminie bývalého šéfa krajskej agentúry SDKÚ-DS Petra Kaveckého, ktorý sa minulý mesiac nedostavil pred súd pre zdravotné problémy. ČTK to povedal Kavecký.

Súd svoje rozhodnutie oficiálne oznámi Kaveckému do mesiaca. "Na sto percent očakávam, že budem vylúčený ako ostatní," povedal. V strane sa tak zrejme formálne ukončí spor, ktorý viedol k rozpusteniu jej organizácií v Bratislavskom kraji, kde má pravicové zoskupenia najviac stúpencov.

Prvým dvanástim zo štrnástich rebelov súd vylúčenie zo strany potvrdil už v marci. Jednu z kritikov, Vieru Čerňanskú, sa súd rozhodol nepotrestať, pretože svoj čin oľutovala. O Kaveckom v marci súd nerozhodoval, lebo bol hospitalizovaný.

Kavecký podľa jedného z hlavných kritikov pomerov v strane Branislava Zahradníka v marci skolaboval práve pre vylúčenie zo strany. "Ja si myslím, že to bolo z vysokého stresu, záťaže a obrovského tlaku, ktorý bol vyvíjaný na signatárov. On osobne to niesol veľmi ťažko," povedal dnes ČTK Zahradník.

Vnútrostranícky spor začal v strane vrcholiť začiatkom marca, keď prezídium navrhlo vylúčiť zo strany štrnástich signatárov výzvy Nastal čas na zmenu. Nespokojenci na čele s bývalým šéfom bratislavského regionálneho zväzu SDKÚ-DS Valentínom Mikušom a šéfom bratislavského dopravného podniku Zahradníkom verejne požadovali diskusiu o výmene lídrov strany. Urobili tak však krátko po tom, čo sa vedenie uznieslo, že vnútorné spory si bude strana riešiť za zatvorenými dverami.

Sporu medzi vedením SDKÚ-DS a jej bratislavskými členmi predchádzali napríklad nezhody o členstve bratislavského dopravného podniku v údajne provládnom zamestnaneckom zväze. Podpredseda strany Ivan Mikloš Zahradníka obviňoval, že posilňuje organizáciu podporujúcu vládu Roberta Fica.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu