Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Meteorológovia varujú: POZOR na dážď a silný vietor! Výstrahy platia celý deň

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V severných a východných oblastiach Slovenska môže počas nedele výdatnejšie zapršať. Meteorológovia tiež upozorňujú na silný vietor na horách. Výstrahy platia celý deň. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Druhostupňová výstraha pred dažďom platí v okresoch Čadca, Tvrdošín a Námestovo. Ojedinele tu môže úhrn zrážok dosiahnuť od 75 do 90 milimetrov. Časť z toho môže napršať pri búrkach. "Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti bežné, ale môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu," upozornili meteorológovia.

Archívne video: Po horúčavách prichádzajú silné dažde a búrky: Včerajší lejak v Miloslavove

Po horúčavách prichádzajú silné dažde a búrky: Včerajší lejak v Miloslavove (Zdroj: Tip čitateľa)

Búrky sprevádzané prudkým lejakom a krúpami a silným vetrom hrozia popoludní najmä v oblastiach juhovýchodného Slovenska. Meteorológovia vydali v tejto súvislosti najnižší stupeň výstrahy. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe. Výstraha platí predbežne v nedeľu do 21.00 h v celom Košickom kraji, na väčšine Prešovského kraja a v okresoch Lučenec, Poltár, Revúca a Rimavská Sobota. "Je malá pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami," spresnili meteorológovia.

Meteorológovia varujú: POZOR na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Vietor na horách môže byť v okresoch Žilina, Dolný Kubín, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Banská Bystrica a Brezno. "Na horách nad približne 1500 metrov sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne v nárazoch 110 až 120 kilometrov za hodinu alebo priemernú rýchlosť 70 až 85 kilometrov za hodinu, čo je až víchrica," uviedli meteorológovia na webe.

Viac o téme: PočasieVietorSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu