Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Po horúčavách prichádzajú silné dažde a búrky: Meteorológovia vydali výstrahy! POZOR najmä v týchto okresoch

Lejak v Miloslavove Zobraziť galériu (3)
Lejak v Miloslavove (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Pre sever Slovenska platia výstrahy druhého stupňa pred dažďom. Stupeň výstrahy pred búrkami sa zdvihol aj pre niektoré okresy na východe SR. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na sociálnej sieti.

Úhrn zrážok od 75 do 90 milimetrov očakávajú meteorológovia v okresoch Čadca, Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a Poprad. Časť zrážok má spadnúť pri búrkach. Výstraha druhého stupňa pre tieto okresy platí aj počas nedele (31. 7.). Pre okresy Prešov, Stropkov, Svidník a Vranov nad Topľou vydalo SHMÚ výstrahy druhého stupňa pred búrkami.

Po horúčavách prichádzajú silné dažde a búrky: Včerajší lejak v Miloslavove (Zdroj: Tip čitateľa)

Konečne prišla potrebná vlaha

Veľmi potrebná vlaha postupne prichádza na viaceré miesta Slovenska. "Za uplynulých 24 hodín už ojedinele napršalo viac ako 30 mm, a to zrážková situácia len začala. Aktuálne postupuje cez západné a stredné Slovensko smerom na severovýchod až východ rozsiahle pásmo trvalého dažďa, ojedinele aj s búrkami a intenzívnymi krátkodobými lejakmi," napísal ústav na sociálnej sieti.

 

Veľmi potrebná vlaha postupne prichádza na viaceré miesta Slovenska Za uplynulých 24 hodín už ojedinele napršalo viac...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Saturday, July 30, 2022

"Ďalšie pásmo dažďa je nad Gemerom a okolím. Sucho sa tak postupne zmierňuje. Vzhľadom na očakávané vyššie úhrny zrážok však ojedinele môže dôjsť aj k výraznejšiemu vzostupu vodných hladín," uviedol SHMÚ na Facebooku. 

Po horúčavách prichádzajú silné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Spojené môžu byť s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov zrážok za 30 minút, so silnými nárazmi vetra a s krúpami. Upozornenie platí do 15.00 h. Pre stredné a východné Slovensko naďalej platia výstrahy prvého stupňa pred dažďom a búrkami.

Po horúčavách prichádzajú silné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Viac o téme: PočasieVýstrahySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu